Bij de opening werd een informatiebord onthuld.
Bij de opening werd een informatiebord onthuld. Foto:

Zonnepark Zuidpolder levert aan 400 huishoudens

BARENDRECHT - Het zonnepark op de rioolwaterzuivering aan de Achterzeedijk is dinsdagmiddag officieel geopend. HVC-directeur Arjan ten Elshof heeft de openingshandeling verricht, samen met heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta en wethouder Tanja de Jonge.

Met deze opening van deze zonneweide (7.200 zonnepanelen) zijn ook de locaties Zwijndrecht (3.800), Oostvoorne (1.900) Middelharnis (3.300), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000) officieel in gebruik genomen. Met de aanleg van deze zonneparken leveren Hollandse Delta en HVC een flinke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie in de regio.
Heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta zegt hierover: “We willen in 2030 een energieneutraal waterschap zijn. Vandaag laten we zien dat we een grote stap naar voren hebben gezet. Samen met HVC geven we invulling aan de afspraken met onze partners. Zo trekken we samen op binnen de Regionale Energietransitie.” De organisaties werken ook samen aan oplossingen om stroom te halen uit afval, biomassa en wind.
Ook afvalverwerker HVC omarmt de samenwerking. "Wij werken al vanaf 2017 samen met Hollandse Delta aan het opwekken van duurzame energie op locaties van het waterschap. De zonneparken zijn een eerste mooie stap. En we zijn natuurlijk al bezig met het vervolg. Zoals windenergie en aquathermie, waarbij warmte uit water wordt gewonnen.”, aldus directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof.

De 7.200 zonnepabelen in Barendrecht zijn al enige tijd in gebruik. Ze leveren energie voor de installaties van de zuiveringsinstallatie. Daarnaast wordt er stroom geleverd aan 400 huishoudens.

Wethouder Tanja de Jonge noemde de Zuidpolder ‘een uniek stukje Barendrecht’. Daarom had de gemeente liever een groen en open gebied gehad in plaats van een zonnepark. Na gesprekken kwam er een win-win situatie, legde de wethouder uit. De omgeving van het zonnepark wordt zo biodivers mogelijk ingericht. Er zijn ook bijenkasten voor 10.000 bijen geplaatst. Er zijn al bijzondere vlinders gesignaleerd, zoals het Zwartsprietdikkopje en het Bruin blauwtje. In de sloten en oevers vliegen diverse libellensoorten als Grote keizerlibel en Kleine Ropedogjuffer. “Complimenten hoe het zonnepark is ingepast in de omgeving. Je moet echt op het Kilpad staan, wil he er iets van zien”, aldus de wethouder.

In de omgeving van het Kilpad en de 2e Heinenoordtunnel wordt een bord geplaatst met informatie over het complex.