Margo Bresser: 'Robin zat als klein kind graag op het aanrecht'.
Margo Bresser: 'Robin zat als klein kind graag op het aanrecht'. Foto:

Kookboek vol eenvoudige recepten

BARENDRECHT – ‘Kook mee met Robin’ is een boek met eenvoudige recepten. Het wordt vandaag, donderdag 9 september, gepresenteerd.

Margo Bresser heeft het kookboek geschreven samen met haar verstandelijk beperkte zoon Robin. Hij woon in een studio van De Overburen (vroeger Stichting IJsselmonde Oost) in het centrum van Ridderkerk. Van hem wordt verwacht dat hij dagelijks zelf kookt. Het boek was aanvankelijk ook voor Robin bestemd.

“Hij werd in juni 30 en ik vond het een leuk verjaardagscadeau. Ik heb het ook laten maken voor twintig andere bewoners, die ook zelfstandig moeten koken”, vertelt Margo. De uitgever was zo enthousiast over het boek, dat ze voorstelde meer boeken te laten drukken. De Overburen sloot zich als sponsor aan bij het project.

Margo Bresser heeft een bedrijfje dat creatieve workshops geeft. Dit is haar eerste boek.. “Koken heeft Robin met de paplepel meegekregen. Hij zat als klein kind graag op het aanrecht als ik het eten klaarmaakte. ‘Koken heb ik van m’n moeder geleerd’, zei hij pas. Ook op school kreeg hij kookles.”

Voor deze doelgroep is een eenvoudige beschrijving van het recept en de ingrediënten niet voldoende. Er moeten illustraties bij. Vijf jaar geleden volgde Margo een korte cursus receptentekenen. Sindsdien heeft ze zich daar verder in bekwaamd. Zodoende staat bij elk recept een kleurrijke illustratie.

“Vorig jaar ben ik tijdens de coronaperiode gaan schrijven en tekenen”, vertelt ze. Het resultaat is een reeks van 34 recepten, verdeeld over de hoofdstukken Soepen, Feest, Seizoenen, Weekend en Pasta. “Ze bevatten niet te veel ingrediënten, zijn redelijk gezond en niet te duur”, legt Margo uit.

De eerste reacties komen nu binnen. Zoon Robin gebruikt het boek al in de keuken. De partner van Margo zei ‘Oh, daar kan ik ook wat mee!’. En ook haar kleindochter wil met het kookboek aan de slag. Zo spreken de eenvoudig beschreven recepten met illustraties niet alleen mensen met een verstandelijke beperking aan. Margo denkt dat ook studenten en ouders met kinderen baat kunnen hebben bij het boek.

‘Koken met Robin’ door Margo Bresser kost 20 euro. Het is te koop via de website pareltjesvanmb.nl en binnenkort ook via bol.com.


Open huis bij KunstCreatief

BARENDRECHT – In De Baerne hield KunstCreatief een open huis in De Baerne. In de ateliers toonden de kunstenaars welke cursussen ze het komende seizoen geven. Bezoekers konden ook zelf aan de slag tijdens een mini workshop.
Wethouder Tanja de Jonge bracht ook een bezoek aan het open huis. Ze werd rondgeleid door coördinator Inge Flohr.

Volgens verschillende docenten weten de cursisten de weg naar De Baerne weer te vinden. Verschillende cursussen zitten al vol.

Wie dit seizoen nog meedoen aan een cursus kan zich aanmelden via
www.kunstcreatief.nl .

Belangstellenden konden zelf aan de slag.