Afbeelding
Foto:

Toch minicontainers voor Buitenoord en Gaatkensoog

Algemeen

BARENDRECHT – Bewoners van eengezinswoningen in de wijk Buitenoord en van zes straatjes op het eiland Gaatkensoog gaan binnenkort ook gebruik maken van minicontainers. De ondergrondse containers zijn in principe bedoeld voor bewoners van de hoogbouw, tenzij de minicontainers niet overal kunnen worden ingevoerd. 

Twee jaar geleden bleken de opstelplaatsen voor de minicontainers in Buitenoord en 6 tussenstraten in Gaatkensoog niet goed bereikbaar voor de vuilniswagens. Daarom konden ook bewoners van de laagbouw gebruik maken van ondergrondse papiercontainers en GFT-cocons. Die zijn normaal alleen voor de hoogbouw bedoeld. “Dit was een tijdelijke oplossing, want de cocons zijn niet berekend op tuinafval. De meeste inwoners als ook BAR Afvalbeheer en wethouder Schaap waren niet happy met de manier waarop het ging. Wethouder Schaap heeft toen opdracht gegeven om te komen tot maatwerkoplossingen per onderdeel van de wijk”, vertelt een medewerker van BAR Afvalbeheer.

‘In nauwe participatie met de bewoners’ is naar mogelijke oplossingen voor Buitenoord en Gaatkensoog gezocht. Alle inwoners hebben een brief ontvangen, waarin ze zich voor hun buurt konden aanmelden als contactpersoon. Met de contactpersonen is een rondgang door de buurt gemaakt. Er is gekeken naar de mogelijkheid voor veilige en bereikbare opstelplaatsen voor minicontainers. Naar aanleiding hiervan heeft BAR Afvalbeheer een indeling gemaakt van de opstelplaatsen van de minicontainers. Alle inwoners worden met een nieuwsbrief en brieven per post op de hoogte gehouden en kunnen per buurt input leveren. 

Startpunt blijft het nieuwe afvalinzamelbeleid met minicontainers voor de laagbouw. “Dat is toch de meest efficiënte manier om het afval in te zamelen”, aldus de medewerker van BAR Afvalbeheer. De inzameling wordt nu eerst aangepast in Buitenoord. De Punter en de 6 tussenstraatjes op Gaatkensoog zijn nog in onderzoek.

Niet alle bewoners zijn blij met de komst van de minicontainers, die in de rest van Barendrecht al eerder werden ingevoerd. “Wat er nu staat heeft veel geld gekost, maar het werkt prima en de meeste mensen zijn er aan gewend”, aldus een bewoner van de Tjalk. Ze heeft zelf een ‘klein huishouden, niet veel afval’.

Meer informatie is te vinden op de site van BAR Afvalbeheer:

https://www.bar-afvalbeheer.nl/deelwijken-barendrecht