De vrijwilligers van AutoMaatje.
De vrijwilligers van AutoMaatje. Foto:

Onderzoek naar evenwicht bij ouderen

BARENDRECHT - In 2019 bezochten maar liefst 109 duizend ouderen een spoedeisende hulp vanwege letsel door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, aldus onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht van 65-plussers verbeteren.” In Nederland kunnen veel ouderen deelnemen aan het ‘In Balans’ oefenprogramma, maat het is nog onbekend of deze training werkt. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit oefenprogramma, ook in Barendrecht.
In Balans is een groepsprogramma van 14 weken. Het is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. In Balans start met 1 oefensessie per week van ongeveer 2 uur gedurende de eerste 4 weken. De volgende 10 weken wordt er twee maal per week een uur geoefend.
Voor het onderzoek wordt gezocht naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan. Door kosteloos deel te nemen krijgen ze, via verschillende testen, inzicht in hun fitheid. Begin november start een eerste groep met het onderzoek. De training zal gegeven worden door fysiotherapeut Emilie de Boer bij Buddhi Sport in Barendrecht. Wie geïnteresseerd is om mee te doen kan vrijblijvend contact opnemen met Maaike van Gameren, m.van.gameren@vu.nl of 020-5985627.


Chauffeurs AutoMaatje weer op weg

BARENDRECHT - De chauffeurs van AutoMaatje vervoeren inwoners van Barendrecht van alle leeftijden van A naar B. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Gebruikers betalen alleen een kleine onkostenvergoeding van 30 cent per kilometer en eventueel parkeerkosten aan de vrijwillige chauffeur.
Het vervoer door AutoMaatjes beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. “U schakelt onze AutoMaatjes ook gewoon in voor leuke uitjes als een bezoekje afleggen aan vrienden/familie, naar de kapper of gezellig winkelen”, legt een medewerker uit. “U kunt zowel ritten binnen Barendrecht als (ver) buiten Barendrecht aanvragen. Sommige AutoMaatjes brengen u wanneer nodig ook naar Groningen, Zeeland of andere plekken in het land. Ook zijn er AutoMaatjes die het geen probleem vinden om huisdieren mee te nemen in hun auto. Dit soort aanvragen kunnen telefonisch besproken worden met de telefonisten van AutoMaatje.”
Bij AutoMaatje is er een speciaal protocol en de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. "Omdat we te maken hebben met veel mensen die onder een kwetsbare doelgroep vallen gaat veiligheid voor alles. We rijden tijdens de rit met een mondkapje, we desinfecteren de auto na iedere rit en we ventileren in de auto. Ook zal de deelnemer gevraagd worden achterin de auto te gaan zitten (indien mogelijk) om zo maximaal afstand te creëren tussen de chauffeur en deelnemer.”

Voor informatie of om een rit aan te vragen, kan men terecht bij terecht bij KijkopWelzijn. Iedere maandag- woensdag- en vrijdagochtend van 9 tot 12 uur zit er een team vrijwilligers klaar om de verzoeken aan te nemen. Gebruikers kunnen bellen naar 0180-626400 of mailen naar automaatje@kijkopwelzijn.nl.
Aanmelden is gratis. Gebruikers hoeven geen lid te zijn van KijkopWelzijn of van de ANWB. "Wij staan klaar voor alle minder mobiele inwoners uit Barendrecht.”