Barendrecht: geen verdere bezuinigingen

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht staat er financieel gezond voor. Het college heeft een positieve begroting aan de gemeenteraad aangeboden. Een structureel positief saldo waarbij voor de inwoners van Barendrecht, ondanks roerige tijden van bezuinigingen, 'een constant niveau van maatschappelijk voorzieningen gehandhaafd blijft'. Ook zijn verdere bezuinigingen niet nodig, meldt het college.

Het financiële beleid van de afgelopen jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. Ondanks de bezuinigingen is het college blijven investeren in duurzaamheid, zorg, wonen en een goed bereikbaar sociale woon- en werkgemeente. Met behoud van hetzelfde voorzieningenniveau. Een belangrijke wens van het college en de raad was dat inwoners zo min mogelijk het effect van de bezuinigingen ervaren.
Wethouder Bults (financiën): “We hebben samen met de raad hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, om elkaar ook vast te houden in een politiek verdeeld veld. Het is gelukt om de bestaande maatschappelijke voorzieningen voor de inwoners van Barendrecht te behouden. Dit in tegenstelling tot veel andere gemeenten waar bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad gesloten moest worden gesloten.”

Op dossiers als dienstencentrum Borgstede, Stationstuinen, cultuur, klimaatadaptie en op het gehele sociaal domein, is de afgelopen jaren volop ingezet. Dit blijft het college de komende maanden doen. Zo kunnen deze dossiers met vertrouwen worden overgedragen aan het nieuwe college, na de verkiezingen in 2022.
Daarnaast is in de begroting ruimte gemaakt voor een schoolmaatschappelijke impuls, door de uitbreiding van schoolcontactpersonen.
De afvalstoffenheffing wordt in 2022 niet meer verhoogd, behoudens inflatie. Dit is volgens het college mogelijk doordat afval beter gescheiden wordt. Maar ook een substantiële bijdrage van de gemeente draagt hier (net zoals vorig jaar) aan bij. De Onroerendzaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd, behoudens de inflatie.
Wethouder Nico Bults: "We staan er goed voor, we zijn er in geslaagd het tij te keren en een goede basis te leggen voor de toekomst. De financiële vooruitzichten zijn gezond, er zijn geen bezuinigingen nodig. We zijn weerbaar gebleken.”