Windmolens Vaanplein

BARENDRECHT - Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat er geen haast wordt gemaakt met de plaatsing van windturbines bij het Vaanplein. Een motie van VVD en EVB werd dinsdag met 17 - 12 aangenomen.
Aanleiding voor de motie is een voorlopige uitspraak van de Raad van State, die wil dat de plannen voor windturbines zorgvuldiger worden getoetst. Volgens Lennart van der Linden (EVB) moet er nu extra voorwerk worden verricht voor de bestemmingsplannen. Matthijs van der Welle (VVD) vindt dat ‘de gezondheidseffecten op de bewoners nog niet goed in kaart gebracht' zijn. VVD en EVB willen daarom dat de gemeente zich voorlopig afwachtend opstelt.
Ada Dekker (GL) waarschuwde dat de provincie nu de ontwikkeling van de windturbines kan overnemen. Ook SGP/CU en CDA zijn daar bang voor. Johan Lengkeek (CDA) is bang dat de provincie windturbines van 250 meter hoog zal toestaan.
Wethouder Tanja de Jonge waarschuwde dat er nog geen definitieve uitspraak van de Raad van State is. Ze wil doorgaan met het opstellen van eigen milieunormen voor het bestemmingsplan. De Jonge wil niet wachten op landelijke normen. Die zijn misschien wel slechter, waarschuwde ze.