Wethouder Roopram: 'Ik trek het boetekleed aan'

door Arco van der Lee
BARENDRECHT – Wethouder Reshma Roopram (PvdA) heeft excuses gemaakt tegenover de leden van de WMO-raad. Ze beloofde de raadscommissie Samenleving dinsdag om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat de WMO-raad een ambtelijk secretaris krijgt en weer kan functioneren.

De WMO-raad bestaat uit burgers die het college gevraagd en ongevraagd advies geven over zaken als toegankelijkheid en schulden, die samenhangen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het is de afgelopen tijd onrustig rond de Barendrechtse WMO-raad. Een aantal leden is opgestapt. Dat heeft te maken met persoonlijke verhoudingen en met het ontbreken van ondersteuning vanuit de gemeente.

In juni bracht het college naar buiten dat er onderzoek werd gedaan naar het functioneren van de WMO-raad. De leden van de WMO-raad waren door die bekendmaking verrast. Zij merkten in hun omgeving dat de indruk was ontstaan dat de raad niet functioneert of zelfs zou zijn opgeheven.

Dinsdag stond het onderzoeksrapport op de agenda van de raadscommissie Samenleving. Met daarin 21 aanbevelingen aan het college om dingen beter te gaan doen. Voor de WMO-raad zijn er zeven verbeterpunten. Zo doet de onderzoekster de aanbeveling dat het college zo spoedig mogelijk met de WMO-raad moet bespreken hoe het onderzoek in juni in de openbaarheid is gekomen.
Voorzitter Arend Wesdijk van de WMO-raad kondigde aan dat de WMO-raad de werkzaamheden opschort. "De laatste jaren hebben we geen goede ondersteuning vanuit de gemeente gehad”, vertelde hij.
Lees verder op pagina 3.