WMO-raad

Vervolg van de voorpagina.

"Het lijkt erop dat de wethouder en het management totaal geen belangstelling hebben voor de inwoners van Barendrecht en ons als vertegenwoordigers. Sterker nog, ze vinden ons maar lastig.” Overigens heeft hij lof voor de uitvoerende ambtenaren. De kritiek geldt de ambtelijke top en wethouder Roopram.

Alle fracties zeiden het werk van de WMO-raad belangrijk te vinden. “Het zijn mensen die zich met hart en ziel inzetten”, zei Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU).
Dirk Vermaat (EVB) sprak van een ‘vernietigend rapport’. Hij constateerde dat de wethouder nog geen excuses heeft aangeboden voor het openbaar maken van de onderzoeksopdracht.
Ook vanuit de coalitie was er kritiek op de wethouder. Martijn van Meppelen Scheppink noemde de conclusies van het rapport ‘treurig en teleurstellend’. Hij riep de wethouder op om te werken aan herstel van vertrouwen en aan voldoende ondersteuning voor de WMO-raad. “Dat is iets dat binnen twee weken geregeld kan zijn.”

"Ik trek het boetekleed aan”, reageerde wethouder Reshma Roopram. Om alles in de toekomst goed te regelen, wil ze een nieuwe verordening maken voor de WMO-raad.
Dirk Vermaat wil graag de gemeenteraad een oordeel laten geven over het beleid van de wethouder. De coalitiepartijen hebben daar echter geen behoefte aan. Martijn van Meppelen Scheppink verwoordde de mening van de hele commissie toen hij de wethouder opriep om in gesprek te gaan met de WMO-raad. Dat beloofde ze. Hij verzocht bovendien om op korte termijn te zorgen voor een ambtelijk secretaris die de WMO-raad gaat begeleiden. En daar is geen nieuwe verordening voor nodig.
De wethouder en haar ambtenaar hielden aanvankelijk vol dat er een nieuwe verordening nodig is om de ambtelijke ondersteuning mogelijk te maken. ‘De wethouder heeft geen kennis van de regels”, constateerde Dirk Vermaat. Martijn van Meppelen Scheppink vond op de website van de gemeente de regeling waarin het recht op ondersteuning al staat. Alleen heeft de gemeente zich de afgelopen jaren niet aan de regeling gehouden. De wethouder beloofde te zorgen voor een ambtelijk secretaris.