Govert Veldhuijzen wil meer doen dan op de winkel passen.
Govert Veldhuijzen wil meer doen dan op de winkel passen. Foto:

Veldhuijzen: Barendrecht is mooi en uitdagend

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen verwacht dat de nieuwe gemeenteraad in de loop van volgend jaar (‘als ze een beetje gesetteld zijn’) op zoek kan gaan naar een nieuwe burgemeester. Hij verwacht zo’n anderhalf jaar in Barendrecht te zijn. Dat zei Veldhuijzen dinsdag in het gemeentehuis tijdens een ontmoeting met de plaatselijke media.

De Dordtse CDA’er Veldhuijzen was nadat hij stopte als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland al waarnemend burgemeester in een aantal gemeenten. Daaronder het bestuurlijk onrustige Gorinchem. In de nieuwe gemeente Hoeksche Waard stopte hij, in verband met de ziekte van echtgenote. Govert Veldhuijzen is sinds mei 2020 weduwnaar.

Verhoudingen

Rond de zomer was de Commissaris van de Koning voor twee gemeenten op zoek naar een waarnemer: Papendrecht en Barendrecht. Uiteindelijk werd Veldhuijzen gevraagd voor Barendrecht.

“Barendrecht is mooi, en uitdagend in zeker opzicht”, zegt hij. Veldhuijzen denkt te weten waarom hij voor deze klus is gevraagd. “Ik ben een burgemeester die belangstelling heeft voor het functioneren van de gemeenteraad. Dat is hier wel een opgave, want er zijn bijzondere verhoudingen. Veel meer weet ik er nog niet van.”

Nieuw college

De waarnemend burgemeester is voorzichtig met uitspraken over de vorming van een nieuw college, na de verkiezingen van maart 2022. “Dat is een zaak van de politieke partijen. De burgemeester heeft daar in principe geen rol in.” Wel is hij van mening dat het belangrijk is dat het resultaat van de collegevorming ook wordt aanvaard door partijen die niet meedoen in een nieuw college. “Dat is afhankelijk van het proces dat daaraan vooraf gaat.”

Govert Veldhuijzen heeft als bestuurder een indrukwekkende staat van dienst. Maar hij solliciteerde nooit naar een ‘echte’ burgemeesterspost. “Ik was 60 jaar toen ik aftrad als gedeputeerde. Normaal gesproken is dat te oud om als burgemeester te beginnen. En ik had niet heel veel zin om uit Dordrecht te verhuizen”, vertelt hij. Omdat hij zijn klus in de gemeente Hoeksche Waard voortijdig moest beëindigen liep hij rond met een ‘onaf gevoel’. Vandaar dat hij op 66-jarige leeftijd (‘binnenkort krijg ik AOW’) nog in Barendrecht aan de slag gaat. “Maar menselijkerwijs gesproken is dit mijn laatste klus.”

De waarnemend burgemeester neemt ‘enige verbindende kwaliteiten’ mee, zegt hij zelf. “Ik wil het strak en zakelijk houden. Maar met een gepaste hoeveelheid humor en vrolijkheid.”

Ontmoeten

Barendrechters zullen Govert Veldhuijzen op allerlei momenten kunnen ontmoeten. “Want in anderhalf jaar doe je meer dan alleen op de winkel passen. Ik zal me ook in de samenleving bewegen en ik wil kennismaken met de Barendrechters, bedrijven, instellingen en burgers. Mensen die aan mij iets kwijt willen nodig ik uit om contact op te nemen.”

Wat betreft het beleid van de gemeente Barendrecht is Govert Veldhuijzen nog op weinig inhoudelijke uitspraken te betrappen. Wel heeft hij als Dordtenaar een mening over de positie van Barendrecht in de regio. “Kijk ook naar de Dordtse kant en staar je niet blind op Rotterdam.” Veldhuizen wijst op Kijfhoek, waar de veiligheid van het rangeerterrein ook voor Barendrecht een grote rol speelt. "Hoewel dat natuurlijk het grondgebied is van Zwijndrecht." De Hoeksche Waard richt zich volgens hem steeds meer op de Rotterdamse regio, wat ook voor Barendrecht van belang is.

BAR
De BAR-samenwerking is voor Veldhuizen nieuw. Hij werkte niet eerder in een gemeente die het ambtenarenapparaat deelt met andere gemeenten.

Bevalt het? “Dit is m’n tweede werkdag, hè!”, zegt hij lachend. “De komende maanden wordt er een onderzoek gedaan naar de BAR. Ik zie dat met belangstelling tegemoet.”

Het college met de nieuwe burgemeester. (foto: Ingmar Timmer)