Voorrang bij nieuwbouw

Vervolg van de voorpagina
Maandag nam de gemeenteraad van Alblasserdam een motie van de plaatselijke VVD aan waarin wordt gevraagd om inwoners van die gemeente voorrang te geven. Voor een woning zou de eerste drie weken alleen ingeschreven kunnen worden door inwoners van Alblasserdam.

Dinsdag 5 oktober legde Miranda Mes de motie van EVB voor aan de leden van de raadscommissie Ruimte. Daar werd over het algemeen welwillend gereageerd.
Johan Lengkeek (CDA) vroeg aandacht voor Barendrechters die de laatste jaren noodgedwongen in andere gemeenten zijn gaan wonen. “Deze mensen zou je de mogelijkheid moeten geven om terug te keren.” Winnie Hofland (fractie Hofland) sloot zich daarbij aan. Miranda Mes wil dit punt in de motie opnemen.

Wethouder Arnoud Proos (SGP/CU) sprak van een ‘sympathieke motie’ die eigenlijk aangeeft wat het college al doet. Het college overlegt met ontwikkelaars. Dat gaat bijvoorbeeld gebeuren met GKB in de rand van de Zuidpolder. “Ik heb daar wel vertrouwen in”, aldus Proos. In de afgelopen tijd hebben bij projecten als De Heemraad inwoners van Barendrecht voorrang gekregen.
Volgens Proos kan bij sociale huur 25 procent worden gereserveerd voor Barendrechters. Bij middeldure huur moet de gemeente overleggen met de ontwikkelaar.