Ton Blinde heeft met familieleden de route al per fiets afgelegd.
Ton Blinde heeft met familieleden de route al per fiets afgelegd.

Rolf Route laat verleden van Barendrecht zien

Algemeen

BARENDRECHT – Wie meer wil weten over de geschiedenis van Barendrecht, kan vanaf zaterdag 16 oktober de Rolf Route volgen. Ton Blinde, lid van de Historische Vereniging Barendrecht, was betrokken bij het uitzeten van de route.

De Rolf Route is al een begrip in Albrandswaard. Op de borden langs de route vertelt Rolf, een verzonnen zwervertje uit de Middeleeuwen, wat er langs de route gebeurd is. De samenstellers besloten de route uit te breiden naar Barendrecht. Ze kregen daarbij hulp van Corrie Ratsma en Ton Blinde van de Historische Vereniging Barendrecht. Zij leverden de historische gegevens aan voor de borden langs de route.

De route voert de fietsers en wandelaars vooral over dijken, waar de oudste gebouwen van Barendrecht staan. Maar er is meer bijzonders te zien. “Bij het bouwrijp maken van Carnisselande zijn veel bodemvondsten gedaan. De route gaat ook langs ‘kunstwerken’ die er geweest zijn, zoals de tram en de Barendrechtse Brug”, vertelt Ton Blinde.

Bijzonder voor Ton Blinde is dat er ook een bord is geplaatst aan de Ziedewijdsekade. “Ik ben in 1945 aan de Ziedewijdsekade 1 geboren. Toen daar de riolering werd aangelegd heb ik scherven uit de veertiende eeuw gevonden. Dat bewijst dat daar al bewoning geweest is voordat het gebied in 1650 opnieuw ingepolderd werd.”

De borden van de Rolf Route zijn afgelopen zomer geplaatst. Ze zijn voorzien van informatie over de plek waar ze staan. De kleurige tekeningen zijn gemaakt door Hans Brouwer. “Het was nog een heel gedoe om de borden te plaatsen”, herinnert Blinde zich. Er ging een medewerker van de gemeente mee, om de voorkomen dat er op de plaats van een leiding een paal de grond in zou gaan.

De borden zijn voorzien van een QR-code. Wie een mobiele telefoon bij zich heeft, kan de code scannen. Deze geeft toegang toe een website over de Rolf Route. “We willen de jeugd erbij betrekken. Maar dat is heel moeilijk”, weet Ton Blinde. Hij hoopt dat de QR-code de route voor de jeugd extra uitdagend en informatief maakt.
De route is 17 kilometer lang en is geschikt voor fietsers en voor (geoefende) wandelaars. Hij voert ook langs het station. Daar kunnen bezoekers eventueel een fiets huren. Er wordt een kaart gedrukt met daarop de route. Deze komt op verschillende plaatsen in Barendrecht te liggen. Er staat ook een overzichtskaart bij het station.
Ton Blinde heeft al ervaring met de route. “We hebben met een deel van de familie de route gefietst. We waren met z’n 18en. Bij heb pannenkoekenhuis aan de Oude Maas hebben we gegeten en toen zijn we verder gefietst.”

Op zaterdag 16 oktober wordt de Rolf Route Barendrecht geopend. Die dag wordt ook het vierde deel van de Rolf-boeken gepresenteerd: ‘De strijd om het Graafschap Holland’. De openingshandeling wordt verricht door Commissaris van de Koning Jaap Smit en oud-burgemeester Jan van Belzen.

Het bord van de route aan de Dorpsstraat.