Afbeelding
Foto:

Melvin: hoge prijzen

Net als vele anderen heeft ook mijn familie er last van: de stijging van de gasprijzen. In de span van een aantal weken is de prijs voor een kubieke meter gas meer dan verdubbeld, wat bij veel mensen voor een hogere energierekening zorgt. Ook bij ons. 

Mijn ouders en ik zijn onlangs binnen Barendrecht verhuisd. Het was een heel leuk vooruitzicht, maar helaas betekent de verhuizing ook dat er een nieuw energiecontract moet worden afgesloten. De timing van de verhuizing is daarom niet al te best geweest. We moeten in een keer de volle mep betalen voor het gas dat we gaan gebruiken. 

Daarnaast zullen we helaas ook méér gas gaan gebruiken. In ons oude huis hadden we een elektrische boiler die het water verwarmde. Nu hebben we een cv-ketel die ons hele huis en het water moet opwarmen. Lang douchen zit er voor ons dus niet meer bij als we nog een beetje willen besparen op de gasprijs. Ook de verwarming zal de komende winter een paar graden kouder gezet worden. 

Wel hebben we ervoor gekozen om niet langer op gas te koken. De gaskookplaat in de keuken is vervangen voor een elektrische. Nu maar hopen dat dat nog een beetje gaat schelen, al zal het niet bijster veel zijn. 

Een oplossing voor de hoge gasprijzen zou natuurlijk zijn om van het gas af te stappen. Er is in Barendrecht al vaker gesproken over het gasvrij maken van bepaalde woonwijken. De stijgende gasprijs kan een goede drijfveer zijn om dat plan in werking te stellen en te kijken hoe het uitpakt. Nu we niet langer op gas uit Groningen kunnen rekenen kunnen we ervan uitgaan dat het gas er niet goedkoper op zal worden. Uiteindelijk zal het ook voor het klimaat beter zijn als we stoppen met het verbranden van gas. Zolang we gas maar niet vervangen voor andere fossiele brandstoffen. 

De komende winter moeten we het echter nog doen met de hoge gasprijzen. Het is maar te hopen dat we niet weer een strenge winter tegemoet gaan met gevoelstemperaturen van onder de -10 graden. Al moet het met een extra wollen trui vast wel goedkomen. 


Poëtische teksten over achterliggende tijd

BARENDRECHT - Poëtische teksten voor pandemische tijden. Onder deze titel houdt de werkgroep Vorming & Toerusting van de protestantse gemeente Barendrecht op woensdag 20 oktober om 20 uur een avond in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 146. Er wordt via tekst en muziek wordt stilgestaan bij de corona-hectiek van de afgelopen tijd.
De bedoeling is dat bezoekers via teksten en gedichten, ruimte vinden voor gedachten en overpeinzingen als reflectie op deze ingrijpende periode.
Voor de liederenkeuze wordt geput uit musicalrepertoire, maar ook klinken titels van Leonard Cohen, Huub Oosterhuis en Elton John.
De muziek wordt afgewisseld met poëtische teksten van onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Ed Hoornik, Paul van vliet, Freek de Jonge, Gerrit Barendrecht.
Medewerking wordt verleend door Hans Cok (piano), Jan van der Meer (orgel) en de zangstemmen zijn van Mieke Groen, Marjolein Langerak, Arend Engelbracht en Maarten Dirkx.
Er is geen aanmelding nodig, maar blijf thuis bij klachten. De entree is gratis. Er staat een schaal voor een vrije gift ter dekking van de onkosten.