Chillen aan het water van het bouwdok. Een beeld uit de video van EVB.
Chillen aan het water van het bouwdok. Een beeld uit de video van EVB. Foto:

EVB: waterrecreatie in bouwdok

BARENDRECHT – Echt Voor Barendrecht (EVB) ziet voor het bouwdok van Rijkswaterstaat een toekomst als recreatiegebied. Onder de naam Aquarendrecht zou hier plaats gemaakt worden voor een waterskiebaan, zwemwater een strandje en een klimbos. De partij heeft een gebiedsvisie geschreven, die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

In het bouwdok van Rijkswaterstaat, naast de Heinenoordtunnel, zijn sinds het eind van de jaren zestig tunneldelen gebouwd voor tunnels in heel Nederland. Zoals de Tunnel onder de Noord (1992) en de Willemspoortunnel (1996). De laatste tunnel die hier werd gebouwd was de Tweede Coentunnel (2013).

De laatste jaren ligt het dok er ongebruikt bij. Het terrein is aan de landzijde afgezet met hekken. Er is onderzocht of op deze plek van 2024 tot 2029 de Van Brienenoordbrug kan worden gerenoveerd. Dat gaat niet door. "Topnieuws!", zo reageerde EVB dinsdagavond op dat nieuws.

Het werk in het dok valt volgens EVB onder ‘zware industrie’. Dat wil de partij niet, zo naast het recreatiegebied langs de Oude Maas. De oever van de rivier is bovendien een Natura 2000 gebied.

Het rechthoekige bouwdok is 400 bij 200 meter groot. Aan de rand is een stuk bos en een stuk rivieroever. Nu komt hier nooit iemand. Als het aan EVB ligt gaat dat veranderen. De ideeën zijn vastgelegd in een kleurrijk boekje en in een video.

Bij het bouwen van de tunnels werd het dok steeds leeggepompt om op de bodem te kunnen werken. Als de tunneldelen vervoerd moesten worden naar hun plaats van bestemming, liet Rijkswaterstaat het dok weer vol met water lopen. Dit had gevolgen voor het grondwater in Barendrecht. Bij de Bethelkerk en andere panden in het centrum werd schade door verzakkingen gemeld.

Volgens EVB past het in het beleid van de gemeente en de provincie om langs de Oude Maas recreatiemogelijkheden te ontwikkelen. Een recreatiegebied rond het bouwdok zou aansluiten op de Oude Maasheuvel. Het past ook in de groene zone langs de Oude Maas tussen Hoogvliet en Zwijndrecht.

EVB ziet het bouwdok als een plaats voor wandelen en fietsen, waterrecreatie, een klimbos, een strandje en evenementen. Er zou zelfs plaats zijn voor een drijvend zwembad.
Volgens fractievoorzitter Lennart van der Linden is in Alphen aan den Rijn en in Nesselande al te zien dat er ondernemers zijn die in een dergelijk recreatiegebied willen investeren. Het evenemententerrein zou een alternatief zijn voor de Zuidpolder, waar nu bijvoorbeeld het festival Lekker & Live gepland staat. Daar wordt onder meer door GroenLinks bezwaar tegen gemaakt, omdat het de natuur in de Zuidpolder zou aantasten.

EVB vindt dat contact moet worden gezocht met Rijkswaterstaat. Ook het bestemmingsplan moet worden gewijzigd om een recreatiegebied mogelijk te maken. “Het is niet in een paar maanden gepiept”, realiseert Lennart van der Linden zich.

Voor de komende maanden heeft EVB er voor de verkiezingscampagne een mooie speerpunt bij: “Geen zware industrie in onze mooie natuur. Maar avontuurlijke recreatie dicht bij huis”, zegt raadslid Ruben van der Leer in de video.

Reactie

Gemeenteraadslid Marcel Eichhorn (PvdA) heeft naar aanleiding van het plan van EVB vragen gesteld aan het college. Hij wil weten wat een waterrecreatie bij Aquarendrecht voor invloed heeft op de bedrijfsvoering van het Inge de Bruijnbad. Hij wil ook weten welke invloed dit heeft op de haalbaarheid van een buitenzwembad bij het Inge de Bruijnbad. EVB dringt al jaren aan op zo’n buitenbad.

Herinneringen

Veel Barendrechters kennen recreatie in het bouwdok nog van vroeger, zo blijkt uit reacties op de facebookpagina van De Schakel.

Paula Willemstein: "De bouwput, daar gingen we vroeger toch ook gewoon zwemmen en surfen? Prima plek voor recreatie lijkt mij. Niet vanalles bij gaan maken, is goed zoals het is."
"Ik weet zeker dat wij met onze mavoklas er een keer een dag windsurf les hebben gehad", herinnert Albert Burggraaff zich.

Twijfels zijn er ook, zoals bij Bianca Sabel. "Bij waterrecreatie moet echt gekeken worden naar zowel de ontsluiting als ook de overlast. Dit laatste is ook in Nesselanden vaak een probleem."

De PvdA wil weten wat het plan van EVB betekent voor het Inge de Bruijnbad.