College: 't Trefpunt wordt geen monument

Vervolg van voorpagina
Het college geeft in het voorstel aan dat bij zijn keuze is gekeken naar onder andere de samenwerking van verenigingen en instellingen. Wethouder Luijendijk: ”De afgelopen periode heeft geleerd dat de gebruikers plannen hebben meer samen te werken, dit geldt met name voor Harmonievereniging Barendrecht en CultuurLocaal. De nieuwbouw biedt voldoende ruimte voor de herhuisvesting van de gebruikers, geeft de laagste investeringslasten en zorgt voor de laagste kapitaallasten. Dit scenario heeft onder de gebruikers het grootste draagvlak.”

Om nieuwbouw te realiseren is sloop van het huidige ’t Trefpunt noodzakelijk. Stichting Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben hiertegen eerder al een bezwaar ingediend en advies gegeven ‘t Trefpunt aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het college heeft op dinsdag 12 oktober besloten om dit advies niet over te nemen.
De gemeenteraad heeft in juni 2020 besloten om niet te kiezen voor het renovatie van ‘t Trefpunt en het college volgt dit besluit. De reden hiervoor is dat de aanwezigheid van asbest en andere renovatiekosten een groot risico vormen voor een budgetoverschrijding en hogere kapitaallasten veroorzaken. Ook de vertragingsrisico’s van renovatie zijn niet gebaat bij de gewenste, snelle herontwikkeling van ’t Trefpunt.
Het college verwacht dat de nieuwbouw van ‘t Trefpunt circa 6.380.000 euro gaat kosten. Van dit bedrag heeft de gemeenteraad eerder al 6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Zie ook de ingezonden brief  op pagina 23.