EVB liet snelheidsmetingen op verschillende wegen vaststellen.
EVB liet snelheidsmetingen op verschillende wegen vaststellen. Foto:

Hardrijden in Barendrecht

BARENDRECHT – Op veel wegen wordt structureel te hard gereden, zo blijkt uit snelheidsmetingen die Echt voor Barendrecht (EVB) in mei en juni heeft verricht. Op de 32 wegen waar de partij samen met bewoners gemeten heeft, waren bestuurders die zich aan de maximale snelheid hielden soms zelfs in de minderheid. EVB wil daarom actie. En overhandigt het rapport met bevindingen woensdag aan verkeerswethouder Luijendijk (CDA).

De snelheidsmetingen van EVB hadden aardig wat voeten in de aarde. Zo werd op elke weg minimaal twee keer op verschillende tijdstippen gemeten. Initiatiefnemer Roeland Bol: “Elke meting blijft natuurlijk een momentopname, maar als je bijvoorbeeld vier keer op een weg gemeten hebt en dan telkens blijkt dat meer dan de helft van het gemeten verkeer te hard rijdt, dan is daaruit wel een tendens te ontdekken.” De metingen werden verricht door vrijwilligers, met behulp van snelheidsmeters die door Veilig Verkeer Nederland (VVN) beschikbaar zijn gesteld. 

,,Uit de snelheidsmetingen blijkt dat op 18 van de 32 gemeten wegen, 40 procent van het verkeer te hard rijdt. Op enkele wegen zoals op de Portlandse Baan, de Carnisserbaan, de Noordersingel en de Zuidersingel houdt zelfs meer dan de helft zich niet aan de geldende snelheidslimiet. EVB wil dat het college van B&W actie onderneemt om het hardrijden tegen te gaan. Niet alleen omdat het voor iedereen veilig moet zijn om aan het verkeer deel te nemen, maar ook omdat hardrijders regelmatig zorgen voor geluidsoverlast.”

Het rapport met alle snelheidsmetingen is te vinden op de website van Echt voor Barendrecht: www.echtvoorbarendrecht.nl. EVB heeft verzocht het rapport te bespreken in de raadscommissie ruimte.


Opening Rolfroute

BARENDRECHT - Afgelopen zaterdag, 16 oktober, werd de Rolfroute in Barendrecht officieel geopend door de commissaris van de Koning, Jaap Smit, oud-burgemeester Jan van Belzen en de burgemeester van Albrandswaard Jolanda de Witte.

Tevens werd het vierde boek 'Rolf en de strijd om het graafschap Holland' gepresenteerd.

Na een welkomstwoord door de voorzitter Erwin de Jongh volgde een toespraak van de gastheer van de locatie: waarnemend burgemeester de heer Govert Veldhuyzen. Daarna dansten en zongen de leerlingen ven het Thorbecke Lyceum. Vervolgens sprak de Commissaris van de Koning de heer Jaap Smit lovende woorden over de organisatie, de jarenlange inspanningen van vrijwilligers en het tot stand komen van de Rolfroute. Een aanbeveling ging uit de route eens te volgen en daarbij via de informatieborden over de geschiedenis te worden geïnformeerd. Geschiedenis onder andere verkregen in samenwerking met de Historische Vereniging Barendrecht mevrouw Corrie Ratsma en de heer Ton Blinde.

De borden van de route staan al enige tijd in Barendrecht. Middels een QR-code kan men meer te weten komen over de geschiedenis van eiland West IJsselmonde.

Informatie over de Rolfroute via Gemeentehuis , bij de Historische Vereniging aan de Dorpsstraat 150-150a en bij de Readshop aan de Middenbaan.

De Rolfroute in Barendrecht is officieel geopend.