Het Trefpunt.
Het Trefpunt. Foto:

Nieuwbouw het Trefpunt

"Als geboren en getogen Barendrechtse ben ik blij om te lezen dat het Bewonerscomité De Driehoek zich hard maakt voor behoud van 't Trefpunt.
Veranderingen zijn nodig, zo ook het oplossen van de woningnood. Maar moet dit ten koste van de authenticiteit? Laten we blij zijn met nog een paar bijzondere gebouwen. Als ik het stuk in de Schakel lees is het niet nodig dat dit gebouw verdwijnt. De Baerne en 't Trefpunt zijn plaatsen waar we trots en zuinig op moeten zijn. Zo is het ook altijd nog jammer dat het niet lukt in het Oude Dorp om tot een goede oplossing te komen. Zo’n mooie plek dat moet veel meer 'the place to be' zijn zonder dat je voor je sokken gereden wordt.
Als ik nu in Barendrecht centrum ben dan kan ik er niet blij van worden en denken dit is mijn Barendrecht! Het grote kruispunt bij de Bethelkerk zonder sfeer en groen, een gemeenteplein in twee delen waar niemand het nut van inziet, alleen 4suze geeft sfeer aan het geheel. Er staat meer groen hoog in op de agenda maar of dat ook echt gaat gebeuren…… Regelmatig kom ik in andere dorpen en steden en denk dan: 'waarom kan zo’n mooi aangelegd plantsoen niet bij ons?'
Dus ik hoop dat 2 november de commissievergadering ten behoud van 't Trefpunt een groot draagvlak mag krijgen."

Astrid Baan,
Barendrecht



Alternatief plan voor het Trefpunt

BARENDRECHT – Ontwikkelaar Peter van Oosten pleit ervoor om gebouw het Trefpunt niet te slopen. Hij wil het verbouwen en plaats maken voor betaalbare woningen en culturele activiteiten.

De Barendrechter Van Oosten is directeur van ConCom Advies BV. Hij betreurt het dat het college het oude schoolgebouw niet wil behouden. Net als de voormalige erfgoedcommissie en omwonenden pleit hij voor het behoud van het pand.
"Op uitnodiging heb ik deelgenomen aan de Inspiratiebijeenkomst Betaalbaar Wonen. Daar heb ik veel redenen aangehoord waarom het zo belangrijk is om betaalbaar wonen in Barendrecht te realiseren, met name het behoud van jongeren in Barendrecht was een speerpunt”, vertelt Peter van Oosten. "Ik heb niet begrepen waarom de gemeente zich hier zo laat pas zorgen over zijn gaan maken, nadat er al vele dure woningen om en nabij het centrum zijn gerealiseerd.” Om betaalbare woningen te realiseren is samenwerken met initiatiefnemers erg belangrijk, en afspraken maken met geschikte partijen, zo stelt hij.
"Tijdens deze bijeenkomst werd er veel gesproken over starterswoningen en dat er gezocht moest worden naar geschikte locaties hiervoor. Tot duidelijke conclusies is het niet echt gekomen, maar heb zelf het initiatief genomen om door Barendrecht te gaan fietsen om diverse locaties te beoordelen.” Daarbij stuitte Peter van Oosten op de het Trefpunt. Daar geeft hij drie redenen voor. "Behoud van een mooi gebouw waarin je diverse mogelijkheden kan ontwikkelen. De mogelijkheid om betaalbaar wonen te realiseren. En starters de mogelijkheid te geven om een start te maken met hun wooninspiraties.”
Van Oosten heeft een tekening gemaakt van een verbouwd Trefpunt. Daarin is plaats voor 18 betaalbare woningen. Daarnaast kan 180 vierkant meter worden gebruikt voor culturele doeleinden.
"Samen met de gemeente moet het mogelijk worden een mooi plan voor starters en culturele partijen een mooi plan te creëren, waar de koopsommen vanaf 199.000.- tot 245 000 euro haalbaar zijn”, aldus Van Oosten.