Onderzoek naar verkeer

BARENDRECHT - De Dr. Schaepmanschool aan de Evertsenstraat zorgt voor een drukke verkeerssituatie. Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht. Dit probleem staat los van het nieuwbouwplan voor de Zeeheldenbuurt. Er worden wel extra parkeervakken aangebracht.

Miranda Mes (EVB) diende dinsdag in de gemeenteraad een motie in om eenrichtingverkeer in de Zeeheldenbuurt te onderzoeken. Daarbij moeten ook de school en de omwonenden worden betrokken. De motie kreeg steun van de meerderheid van de raad. Alleen PvdA en GroenLinks stemden tegen.


Voorrang in Zuidpolder

BARENDRECHT – De nieuwe woningen in het westelijk deel van de Zuidpolder moeten bestemd worden voor (oud-)Barendrechters. Ook bij andere nieuwbouwplannen moet dit voorrangsbeleid worden gevoerd. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad.
Miranda Mes (EVB) diende een motie in over het verlenen van voorrang voor Barendrechters in de Zuidpolder. Ze wees op de toestand op de woningmarkt. "Starters komen niet meer aan bod en de mogelijkheid om nieuw te bouwen is beperkt.” In de Zuidpolder, die grotendeels groen blijft, komt aan de rand wat bebouwing met onder meer een hofje voor ouderen. "Hoe mooi zou het zijn als dit project volledig door Barendrechters kan worden bewoond. Dat zorgt ook voor doorstroming elders in Barendrecht”, stelde Miranda Mes.
Johan Lengkeek (CDA) vond de motie overbodig, omdat het college hier al op aandringt bij ontwikkelaars van bouwplannen. Daar sloten PvdA, GroenLinks en fractie Hofland zich bij aan.
Wethouder Peter Luijendijk (CDA) bevestigde dat het college er bij ontwikkelaars op aandringt om woningen aan Barendrechters toe te wijzen. "Harde afspraken kun je daar niet over maken. Maar het werkt echt wel.” Volgens Luijendijk zouden harde afspraken geen stand houden als een conflict door een rechter moet worden beoordeeld.
Matthijs van der Welle (VVD) en Tsjimmie Klos (SGP/CU) hielpen de motie van EVB aan een meerderheid. Zij zien hierin een inspanningsverplichting voor het college, geen verplichting.