Textielwedstrijd op Barendrechtse scholen

BARENDRECHT - De productie van textiel is enorm belastend voor het milieu. Mensen kopen steeds meer kleding en de kwaliteit wordt slechter. In Barendrecht zorgt Opnieuw & Co in opdracht van BAR Afvalbeheer voor de inzameling van textiel. Opnieuw & Co heeft daarvoor 25 textielcontainers staan in Barendrecht, die ze twee keer per week leeg maken. Op die manier zamelt Opnieuw & Co per jaar al ongeveer 7 kilo per inwoner in, oftewel totaal 280.000 kilo in Barendrecht.

Gooi kleding en textiel niet bij het restafval, maar geef het een tweede ronde. Vanuit de textielcontainers gaat het textiel naar het sorteercentrum van Opnieuw & Co en daarna wordt een deel weer verkocht in de kringloopwarenhuizen van Opnieuw & Co, in onder andere Barendrecht en Ridderkerk. Op deze manier wordt gezorgd voor lokale (sociale-) werkgelegenheid en hergebruik.

Om kinderen te laten zien hoe kleding wordt gemaakt en dat niet meer gedragen kleding hergebruikt kan worden, organiseert Opnieuw & Co in samenwerking met BAR Afvalbeheer, een textielwedstrijd op een aantal scholen in Barendrecht. Leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 doen mee aan deze wedstrijd.

Volgende week wordt aan de wedstrijd deelgenomen door de basisscholen de Zeppelin, De Trinoom, De Draaimolen en De Hoeksteen. De school krijgt een vergoeding voor het inzamelen van de kleding. De school, die het meeste heeft ingezameld per leerling, krijgt een dubbele vergoeding én een trofee.
De scholen zijn vrij om de vergoeding van de ingezamelde kleding zelf een mooie bestemming te geven.

BAR Afvalbeheer trakteert de kinderen op de wedstrijddag op een lekkere, gezonde traktatie.

Les
Voorafgaand aan de wedstrijddag wordt er in de les aandacht besteed aan de impact van kleding op het milieu en krijgen de leerlingen uitleg over de wedstrijd.

Wie kinderen kent die in de groepen 5 tot en met 8 op één van de deelnemende scholen zitten, kan helpen deze school te laten winnen. Geef dan kleding die niet meer wordt gedragen voor de wedstrijddag mee aan deze leerling.