Jan Brokken tegen horeca in stiltegebied

BARENDRECHT – Schrijver Jan Brokken steunt de actie tegen de vestiging van horeca in het stiltegebied aan de Koedood.

De afgelopen weken hebben meer dan vijfhonderd mensen de petitie tegen de komst van horeca ondertekend. Maandagochtend stond de teller op 551.
Eén van de ondertekenaars is schrijver Jan Brokken. Hij bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Rhoon. Brokken schreef onder meer De Vergelding, waarin hij beschrijft wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Sluisje gebeurde. Het is zijn meest succesvolle boek.
Jo Polak, lid van de werkgroep die actie voert tegen de komst van de horeca, heeft contact gezocht met Jan Brokken. De aanleiding daarvoor was een gedicht dat Brokken in november 2009 schreef bij een bezoek aan de polder van Rhoon.

Dit land is door onze voorvaderen op het water gewonnen
Dijk na dijk, akker na akker, sloot na sloot vertelt het onze geschiedenis
Wie naar deze weidse polders kijkt, kijkt diep in onze ziel
Iedere aantasting van dit landschap maakt iets van onszelf kapot

“Bovenstaande was voor mij aanleiding om contact te zoeken met Jan Brokken. In een e-mail heb ik hem gevraagd of hij onze petitie wilde tekenen en onze actie wilde ondersteunen. Ik kreeg al heel snel een positieve reactie en wij als werkgroep beschouwen dit als een sterke steun in onze rug”, zegt Jo Polak.
“De petitie heb ik ondertekend. (..)  Het is van de gekke dat het laatste restje polderland wordt opgeofferd aan partygangers uit Rotterdam. Alsof er geen grasspriet in het gebied meer mag overblijven”, reageerde Jan Brokken. “Ik ondersteun u van harte.”

De werkgroep benadert de fractievoorzitters in de gemeenteraden van Barendrecht en Albrandswaard. "Wij nodigen hen steeds uit op de locatie aan de Koedood en gaan in gesprek. De meesten geven aan niet of niet goed op de hoogte te zijn van de plannen en de grootschaligheid en stellen nu vragen binnen fracties, college, raadsleden en coöperatie. De meesten stellen zich op het standpunt dat er aan de Koedood - in natuurgebied - geen bedrijvigheid moet komen”, aldus Jo Polak.
Meer informatie over de actie:
kolderpolder.org