Chantalle Zijderveld en Rogier Dorsman.
Chantalle Zijderveld en Rogier Dorsman. Foto:

Olympisch Dukaat voor sporters

HEERJANSDAM - Tijdens een etentje in de Pietermankerk in Zwijndrecht kregen paralympische sporters Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld een Olympisch Dukaat uit handen van de Zwijndrechtse wethouder Ronald de Meij (sport).

De sporters - beide zwemmers - werden geƫerd vanwege hun deelname en uitzonderlijke prestaties op de Paralympische Spelen.
Chantalle heeft in Tokyo meerdere medailles op haar naam kunnen schrijven: 2 x goud, 2 x zilver en 1 x brons. Goud op de 100 meter vrije slag en 200 meter wisselslag, zilver op de 50 meter vrije slag en 100 meter vrije slag en brons op de 100 meter vlinderslag. Het was de 2e keer dat ze meedeed met de Paralympische Spelen.
Rogier kwam voor het eerst uit op de Paralympics en niet onverdienstelijk: hij sleepte van de 5 wedstrijden maar liefst 3 gouden medailles in de wacht: op de 400 meter vrije slag, 200 meter wisselslag en 100 meter vlinderslag. Beide zwemmers komen uit de gemeente Zwijndrecht en hebben altijd getraind bij zwemvereniging ZZ&PC De Devel, waar ze nog steeds lid van zijn. Chantalle en Rogier wonen op dit moment in Amersfoort.

Olympisch Dukaat
Omdat er geen passende gemeentelijke onderscheiding voor olympische sporters was, heeft de gemeente Zwijndrecht het Olympisch Dukaat in het leven geroepen. De onderscheiding is bedoeld voor sporters die in Zwijndrecht wonen of minimaal 4 jaar aaneengesloten lid zijn van een Zwijndrechtse sportvereniging, en hebben deelgenomen aan de Olympische of Paralympische Spelen.