Behoud Trefpunt is weer mogelijk

BARENDRECHT - Het behoud van het Trefpunt is weer bespreekbaar. Dat was dinsdag de verrassende uitkomst van een vergadering van de raadscommissie Ruimte. “Deze avond is heel anders gelopen dan we hadden verwacht”, zei Han Vlieg, die het woord voerde namens de omwonenden.

Dat er iets moet gebeuren met het Trefpunt, daar is iedereen het over eens. Het voormalige schoolgebouw uit 1955 wordt druk gebruikt door de harmonievereniging, Vluchtelingenwerk en andere gebruikers. Het is hard toe aan vervanging of renovatie. De gemeenteraad heeft zelfs twee maal, in 2017 en in 2020 besloten dan het pand kan worden gesloopt.

Dinsdag legde wethouder Peter Luijendijk(CDA) aan de commissie het scenario voor om het Trefpunt te slopen. Er komt daarna een nieuw pand voor de huidige gebruikers.
De gebruikers kunnen zich hierin vinden, zo bleek uit inspraakreacties van Gijs Maris (harmonie) en Ard Kramer (CultuurLocaal). Maar er waren ook andere geluiden. Stichting Bela Vivo wil hier graag een beschermde woonvoorziening voor jong gehandicapten. Peter van Oosten wil een deel van het gebouw behouden en dan starterswoningen bouwen.
Namens bewonerscomité De Driehoek pleitte Han Vlieg voor het behoud van het Trefpunt. "Renoveer het huidige pand 't Trefpunt omdat het goedkoper is, duurzamer is, sneller is te realiseren en beter voor onze woonwijk is.” Het gebouw moet ook een gemeentelijk monument worden. "Zodat een uniek gebouw intact bewaard blijft voor het nageslacht.”
Vervolg op pagina 23.