Simon Zuurbier tijdens een bijeenkomst over CO2 in Het Kruispunt, 2009. (foto: Jos Wesdijk)
Simon Zuurbier tijdens een bijeenkomst over CO2 in Het Kruispunt, 2009. (foto: Jos Wesdijk) Foto:

In Memoriam Simon Zuurbier

BARENDRECHT - In de nacht van zondag 31 oktober om 3.30 uur is, na een kort ziekbed, onze dorpsgenoot Simon Nicolaas Zuurbier(19 april 1945 - 31 oktober 2021) overleden.

Simon, zoals wij hem doorgaans noemden, was een markante persoonlijkheid. Niet alleen qua uiterlijk - hij had een statig postuur en een indrukwekkende snor - maar vooral voor wat hij voor onze gemeenschap betekend heeft.

Simon was 30 jaar gemeenteraadslid en 11 jaar wethouder. Hij trad als raadslid voor de VVD in 1979 aan. Hij viel al snel op door zijn welsprekendheid en debatvaardigheden. Rustig en met dictie bepleitte hij het standpunt van zijn fractie. Zijn betogen waren zeer geordend en ter zake kundig. Hij verdiepte zich in de onderwerpen en domineerde, mede omdat hij lid was van een grote fractie, daardoor het gemeentelijk beleid op belangrijke terreinen. Hij zette zich in voor bedrijven, sport, kunst en cultuur en nog zoveel meer. Op een charmante en daadkrachtige wijze wist hij vele van zijn en door zijn partij gestelde doelen te bereiken. 

Zijn bijzondere bestuurlijke kwaliteiten bleken toen hij het bestuurlijke verzet tegen de opslag van CO2 onder de gemeente Barendrecht leidde. In nauwe samenwerking met het actiecomité van bewoners werd bereikt dat dat plan werd afgeblazen. Hij ontving daarvoor veel lof. Zoals van die Barendrechter die zei: “Dat heeft die snor toch maar mooi gedaan”. Hij beschouwde dat terecht als een van zijn grootste bestuurlijke prestaties. 

Na zijn politieke loopbaan bleef hij actief. Zo trad hij op als formateur van het nieuw te vormen college van B&W in 2014. Daarnaast adviseerde hij ook bewoners op vele gebieden en was actief als voorzitter van het KCB. Simon was analytisch, zakelijk en doelgericht waardoor mensen zich wel eens opzijgezet voelden. Die eigenschap leidde er echter wel toe dat er vooruitgang werd geboekt, waarvoor hij met recht zo gewaardeerd werd.

Zo nemen wij afscheid van een groot Barendrechter die nog lang in onze herinnering zal blijven. Een groot Barendrechter, niet alleen om zijn grote verdiensten voor onze gemeenschap, maar vooral om zijn innemende persoonlijkheid. Het is een voorrecht om hem gekend te hebben.

door Dirk Vermaat,
gemeenteraadslid en oud-wethouder


Vragen over stilstaande klok

BARENDRECHT - De fractie van Echt Voor Barendrecht (EVB) heeft aan het college vragen gesteld over de klokken van de woontoren aan het Middeldijkerplein. Er is een conflict ontstaan tussen de gemeente en de vereniging van eigenaren (VvE). Eén klok is defect. De VvE vindt het de taak van de gemeente om de klok te repareren, omdat zij niet betrokken zijn geweest bij de bouw van de toren. De gemeente betaalt per jaar 1200 euro aan de VvE als vergoeding voor de stroom die de klokken verbruiken. De gemeente wil de overeenkomst per 1 januari 2024 opzeggen. Volgend Dick Heijboer (EVB) maakt de architect bezwaar tegen het verwijderen van de klokken, omdat ze een onderdeel vormen van het ontwerp. Hij wil daar de mening van het college over weten.

Middeldijkerplein met klokkentoren.