De kas van Loods 38.
De kas van Loods 38. Foto:

Kas voor horeca

BARENDRECHT – Ten oosten van het NS-station vordert de bouw van een kas. In het glazen huis komt de horeca van Loods 38. Loods 38 nam zaterdag deel aan de Groene Route. De helaas weinige bezoekers die het slechte weer trotseerden, konden in de loods op tekeningen zien hoe de kas de komende weken wordt ingericht. De kas en de loods komen centraal te liggen in de nieuwe woonwijk Stationstuinen. 


Kans voor het Trefpunt

Vervolg van de voorpagina

Han Vlieg werd bijgevallen door stedenbouwkundige Maarten Ouwens , ex-lid van de Erfgoedcommissie. Hij legde uit dat gemeentearchitect J.H.A. Knevel in 1955 een vooruitstrevend gebouw heeft neergezet. Hij wees op twee rapporten van wetenschappers die het hiermee eens zijn. Bovendien is het Trefpunt het enige openbare gebouw uit de wederopbouwtijd dat nog niet is gesloopt.

Ard Kramer (Cultuur Locaal) nam ook op persoonlijke titel het woord. Hij is oud-voorzitter van de Erfgoedcommissie. “Er ligt een mooie kans om hier iets moois achter te laten. Het is nog niet te laat om de eerdere besluiten te herroepen.”

Manpreet Chand (PvdA) gaf aan niet tevreden te zijn met het voorstel van de wethouder. Hij wil een plan met betaalbare woningen. Omdat ook EVB tegen het plan van de wethouder is, was er hiermee geen meerderheid voor het plan. EVB is tegen omdat ze tegen de sloop van het gebouw is.

Asbest 
Chand noemde renovatie uitgesloten, wegens asbest. Maar hij wilde daar nog wel extra informatie over van de wethouder. D66’er Marcel van Prehn vroeg of de insprekers misschien extra informatie hadden over asbest. Nou, daar kon Maarten Ouwens wel voor zorgen.
Ouwens legde uit dat er asbest zit in cementplaten (‘spouwlatten’) langs de kozijnen van het Trefpunt. “Dat was algemeen gebruik in die tijd. Je kunt ze laten zitten of eenvoudig verwijderen.”
“Er is een mythe geschapen in de gemeenteraad, alsof het hele gebouw besmet zou zijn met asbest. Maar dat is helemaal niet waar. Ik ben zo fel omdat dit door u als veto wordt gebruikt”, hield hij de raadsleden voor. Volgens Ouwens is renoveren veel voordeliger dan slopen en een nieuw pand bouwen.

Matthijs van der Welle (VVD, oud-leerling van de school) en Dirk Vermaat (EVB) gaven toe te twijfelen over de juistheid van hun beslissing in het verleden. Van der Welle: “Ook EVB stemde in 2017 voor sloop. Zou het kunnen zijn dat we toen fout zaten met het asbest?” Vermaat: “Toen hadden we wel rapporten over asbest, maar nog niet het rapport van de Erfgoedcommissie over de waarde van het Trefpunt. We zijn teruggekomen op ons standpunt door de informatie die we sindsdien hebben gekregen.”

Van der Welle vroeg de wethouder om alle argumenten nog eens op een rijtje te zetten. Hij wil daarmee zoeken naar een oplossing die een breed draagvlak heeft. Daarbij hield hij Vermaat voor dat renovatie van het Trefpunt, voor de huidige gebruikers, een optie zou kunnen zijn. “Als u met een voorstel komt voor renovatie, dan hebt u een meerderheid in de raad”, constateerde Vermaat. Vanaf de publieke tribune klonk een applausje.

Het onderwerp komt nu waarschijnlijk op de agenda van de raadscommissie Ruimte van december. Dan komt de wethouder met extra gegevens. Het besluit kan dan vallen in de raadsvergadering van 21 december. Als er geen nieuwe verrassingen gebeuren ( je weet maar nooit in de Barendrechtse politiek…), dan kan er daarna een plan worden gemaakt voor een renovatie van het Trefpunt. Het gebouw van gemeentearchitect Knevel zou dan alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst kunnen komen.