Afbeelding
Foto:

Tegelbelasting

Ik kan je het plekje aanwijzen waar op warme zomerdagen een kikker verkoeling kwam zoeken. Deze zomer heb ik hem niet gezien. Hopelijk komt ‘ie volgend jaar weer. Of anders één van z’n nakomelingen.
Iets verderop staan struiken waar in het voorjaar meesjes voldoende insecten vinden om hun jongen te voeden.
Als je hier in de zomer ’s avonds laat zit, komt er meestal een egel langs. Op zoek naar een maaltje naaktslakken. In de winter weten de vogels uit de buurt het voederplankje uitstekend te vinden. Van een dikke duif tot schuwe roodborstjes, die het liefst de restjes oppikken die op de grond zijn gevallen.

Nee, het gaat hier niet over een idyllisch plekje op de Veluwe. Het is gewoon onze eigen Barendrechtse achtertuin. 

Eerlijk gezegd is het vooral de verdienste van mijn echtgenote dat het een soort groene oase is geworden. Naast ruimte voor struiken en gras hebben we in de achtertuin voldoende terras om buiten te kunnen zitten en eten. De voortuin is niet groot, maar groot genoeg voor een aantal stukken waar planten groeien.

Die tuin van ons is bepaald niet trendy. Dat maak ik op uit de tuinprogramma’s op televisie. Als de tuinman in de camera vertelt welke tuin hij deze week een ‘make over’ gaat geven, dan zie je in de verte de vrachtwagen met tegels al aan komen rijden. Het eindresultaat heet ‘tuin met een mediterraan accent’ of ‘een Aziatische tuin’. In beide gevallen is vrijwel de hele tuin betegeld. In de ‘Aziatische’ tuin is er bovendien een Boeddhabeeld in een hoek gezet. Zo nu en dan is er toch gras te zien. Maar dat is dan kunstgras. Met dank aan de sponsors van het programma.

Het voorbeeld van de televisie wordt in Barendrecht op grote schaal nagevolgd. Wandel eens door je eigen buurt en kijk eens naar de tuinen. Zeker weten dat ook bij jou veel voor- en achtertuinen zijn dichtgelegd met tegels.

Door al die versteende tuinen is er steeds minder plaats voor de vogels, egels en andere dieren die vanouds in de buurt een plekje vinden. En bij een flinke regenbui zakt het water niet meer weg in de grond. Het stroomt over de tegels de tuin uit op weg naar het riool. Door de klimaatverandering valt de regen steeds vaker in hevige buien. De vele versteende tuinen zorgen ervoor dat het riool dan overbelast raakt.

De overdaad aan tegels is maar op één manier tegen te gaan: voer een tegeltax in. Elk jaar wordt met een luchtfoto bepaald hoeveel procent van je tuin is betegeld. Aan de hand daarvan krijgt iedereen een belastingaanslag op maat.

Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. De partijen schrijven nu hun programma’s. Wie durft het aan om de tegelbelasting in zijn programma te zetten?