Sint Nicolaas komt zaterdag naar Barendrecht.
Sint Nicolaas komt zaterdag naar Barendrecht. Foto:

Sint houdt intocht

BARENDRECHT– Zaterdag 13 november komen Sinterklaas en zijn pieten aan in Barendrecht. De kinderen kunnen de Sint en pieten zien tijdens een feestelijke parade. Deze start in het centrum en gaat dwars door de gemeente naar Carnisse Veste. De Goedheiligman neemt de tijd voor een stop voor het gemeentehuis en bij het Havenhoofd.

Het zag er even naar uit dat de Sint dit jaar weer stilletjes onze gemeente voorbij zou gaan. Burgemeester Veldhuijzen vond het echter van groot belang dat onze jongste inwoners de aankomst van de goedheiligman weer konden meemaken.
“De coronamaatregelen gooiden bijna roet in dit mooie kinderfeest”, vertelt de burgemeester. “Het is een moeilijk jaar geweest voor winkeliers. De gemeente had nog budget beschikbaar omdat er nauwelijks evenementen zijn georganiseerd. Daarom nemen wij eenmalig de kosten op ons voor een mooie Sinterklaasintocht in Barendrecht. Jack-Events heeft in samenwerking met de Sinterklaas brigade en Sinterlease Entertainment in korte tijd een mooie intocht georganiseerd. We hopen dat dit een opstap is voor het vormen van een Sinterklaascomité dat de organisatie voortaan op zich neemt. Om samen met de winkeliersverenigingen en mogelijke sponsoren deze traditie voort te zetten.”

De burgemeester voegt hier aan toe: ‘Laten we hier een mooi feest van maken voor íedere Barendrechter!’
Kinderen kunnen tijdens de Sinterklaasparade genieten van natuurlijk Sinterklaas, maar ook van allerlei pieten: Pietje magie, Malle piet, Beat piet, Liedjes piet, Vlog piet, Love piet en Smikkel en smul piet. De Pieten worden vergezeld door een tal van artiesten en mede pieten, zoals kokspieten, dansgroepen, clowns en free runners.

Route
Tussen 13 en 14.30 uur trekt de stoet van de Marijkesingel naar Hoefslag.
Na het vertrek bij Sporthal de Driesprong gaat de route over de Marijkesingel, Dorpsdijk Oost en Middenbaan naar het Binnenhof voor het gemeentehuis. Daar is van 13.30 tot 13.45 uur de ontvangst door burgermeester Govert Veldhuijzen.
Daarna gaat de stoet verder over de Schaatsbaan en de Dorpsstraat naar de Hoefslag.

Tussen 15.30 en 17 uur trekt de stoet van de Sint door Carnisselande: van de Avenue Carnisse tot aan Waterpoort. De route is: Avenue Carnisse, Middeldijkerplein, Carnisse Veste naar het Havenhoofd. Daar is van 16.15 tot 16.30 uur de ontvangst door kinderburgemeester Demi Kroonen. Daarna trekt de stoet door de Van Ommerenhaven en het Steurwater naar Sporthal Waterpoort.


Glutenvrije Piet in Heerjansdam

HEERJANSDAM - Bij de intocht van Sinterklaas in Heerjansdam lopen dit jaar Glutenvrije Pieten mee. De Glutenvrije Piet, gestart in 2017 en landelijk een groot succes, is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van de Sint voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.
In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen.