Veteraan Alfred Kool vertelt over zijn ervaringen.
Veteraan Alfred Kool vertelt over zijn ervaringen. Foto:

Het Kruispunt viert 76 jaar Vrijheid

BARENDRECHT - In verband met de coronamaatregelen konden veel activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid niet doorgaan. Nu gaat Het Kruispunt in de herkansing en viert 76 jaar vrijheid met lezingen en activiteiten. Vaak gratis bij te wonen.

Poppentheater
Poppenspeler Max Verstappen speelt op zaterdagochtend 13 november de voorstelling Baas Boven Baas. Een spannend, humoristisch én leerzaam verhaal over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is met een knipoog naar de Tweede Wereldoorlog. Deze voorstelling is  gratis te bezoeken. Geschikt vanaf 5 jaar.

Film van Bas Romein
Bas Romeijn verzamelt, restaureert en compileert al jaren filmmateriaal met historische beelden. Ter gelegenheid van 76 jaar vrijheid maakte hij een compilatie van eigen films met delen van journaals uit de oorlogstijd, die samen een indringende indruk geven van: de mobilisatie in 1939, de Duitse inval, het bombardement op Rotterdam in 1940, de intocht van de Canadezen en de aftocht Duitsers in Rotterdam en herdenkingen en bevrijdingsfeesten in 1945. Bas vertelt ook wat hem en het gezin Romeijn in de oorlog overkwam. De film eindigt met de bevrijdingsoptocht in 1960 in Barendrecht. Na de film is er gelegenheid om vragen te stellen aan Bas Romeijn. Gratis toegankelijk op zaterdagmiddag 13 november.

 Anne Frank 
'Mijn beste vriendin Anne Frank', de allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank, vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar over haar bijzondere vriendschap met Anne Frank. Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. In 1945 is er een bijzonder weerzien in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Te zien op dinsdag 16 november in Theater het Kruispunt.

Veteraan
Barendrechter Alfred Kool is Libanon-veteraan en vertelt in zijn lezing over oorlog en vrede, de kwetsbaarheid van vrijheid en het ontstaan van de VN. Daarbij vertelt hij ook over zijn eigen ervaringen in oorlogsgebied. Gratis toegankelijk op donderdagavond 18 november.

Lezing: Het Vrije boek
In deze presentatie over verzetsbladen en literatuur, door Barendrechter Henk Smith en verhalenverteller Nico van Lent, wordt een grote verzameling verzetsblaadjes, illegale uitgaves en drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Tevens draagt Van Lent enkele gedichten en teksten voor uit diverse uitgaves. Gratis toegankelijk op donderdagmiddag 25 november.

Aanmelden
Aanmelden voor deze activiteiten is verplicht. Zie www.hetkruispunt.nl/vrijheid.