Debat over begroting staat in het teken van de verkiezingen

BARENDRECHT – Voor het laatst in deze collegeperiode vergaderde de gemeenteraad dinsdag over de gemeentebegroting. Er werd dan ook teruggeblikt op het functioneren van de wethoudersploeg en vooruitgekeken naar de verkiezingen van maart.

De woordvoerders van de coalitiepartijen lieten hun waardering blijken voor het college. Het is gelukt om het huishoudboekje weer op orde te brengen, constateerden Matthijs van der Welle (VVD) en Arie Kooyman (GL). Johan Lengkeek (CDA) is tevreden over het afvalbeleid en de veranderingen bij Het Kruispunt en ’t Plein. Hij merkt dat er meer en meer begrip is voor het college. “Want de resultaten tellen voor de inwoners van Barendrecht.”

Wielrenners
Lennart van der Linden (EVB) vergeleek het college echter met een uitgebluste groep wielrenners. Met een lege prijzenkast.
Van der Linden keek alvast vooruit naar de tijd na de verkiezingen. Dan wil EVB zich inzetten voor vijf zaken. De BAR-organisatie moet worden ontmanteld. “Zodat raad en college weer vol aan het roer komen.” Het afvalbeleid moet worden veranderd. “Het huidige afvalbeleid is onlogisch en kent amper draagvlak. (…) De papiercontainers blijven toegankelijk voor iedereen. En het betaalsysteem met pasjes per klepbeweging gaat definitief van tafel.” EVB wil dat het betalen per klepbeweging niet voor de verkiezingen wordt ingevoerd. Een motie met die strekking werd echter door de coalitiepartijen afgewezen.
EVB wil verder betaalbare woningen voor Barendrechters, beter onderhoud van de buitenruimte en meer veiligheid. “Daarvoor hebben we veel voorstellen klaar liggen. U stemde die allemaal weg de vorige vergadering. Maar na de verkiezingen gaan we die veiligheidsvoorstellen uitwerken en uitvoeren”, kondigde Lennart van der Linden aan.
Geld voor het nieuwe beleid wil EVB onder meer vinden door te bezuinigen op wethouders en klimaatconsultants.

Ook Matthijs van der Welle (VVD) keek vooruit. “We zijn nog niet voldoende financieel fit”, constateerde hij bezorgd. Wat de VVD betreft moet er gezorgd worden voor het onderhoud van de voorzieningen en moet een stijging van de lasten worden voorkomen. De gemeente moet verder zorgen voor veiligheid en zich inzetten voor extra betaalbare woningen.
Om na de verkiezingen de gemeente te kunnen besturen in betere onderlinge verhoudingen, wil de VVD werken aan een raadsakkoord. De Barendrechtse partijen zijn het immers over veel zaken eens, constateert de VVD. Ambtenaren zouden de voor- en nadelen van zo’n akkoord in kaart te moeten brengen. De gemeenteraad zou daar in februari een verslag moeten ontvangen. Ook toekomstige raadsleden moeten hierbij worden betrokken. De motie werd met de 15 stemmen van de coalitie aangenomen. De 14 raadsleden van EVB stemden tegen.

Volgens Lennart van der Linden is het juist goed dat er politieke tegenstellingen zijn. Hij wees op punten waar de partijen het juist niet over eens zijn, zoals het afvalbeleid, veiligheid, de BAR-samenwerking en het onderhoud van de buitenruimte.

Plein 
Naast alle lof voor het college merkte Johan Lengkeek (CDA) nog op dat er aan het plein voor het gemeentehuis nog het een en ander te verbeteren is. “Het is nu een min of meer acceptabele situatie. Maar ook niet meer dan dat.”


Simon Zuurbier herdacht

BARENDRECHT - De gemeenteraad heeft dinsdag de overleden oud-wethouder Simon Zuurbier herdacht. Burgemeester Govert Veldhuijzen schetste diens loopbaan als raadslid en wethouder. Hij herinnerde onder meer aan het succesvolle verzet tegen de ondergrondse opslag van CO2.
"Simon was een handige debater. Met veel aplomb kon hij zijn liberale standpunten en het collegebeleid over het voetlicht brengen. Dat gebeurde niet alleen met veel woorden, maar ook met gebaren. Het was een genot om naar hem te kijken. Wanneer hij het woord moest voeren, ging hij daarvoor zitten, poetste zijn snor en stak met veel verve van wal. Als een goed zeeman liet hij zich daarbij niet meer van zijn koers afbrengen”, aldus de burgemeester.