EVB tegen ‘cowboygedrag’ ontwikkelaars

BARENDRECHT – Het college moet maatregelen nemen tegen ‘cowboygedrag’ van projectontwikkelaars. Dat stelde Lennart van der Linden (EVB) dinsdag in de gemeenteraad.
Van der Linden wees op de bouw van appartementen langs de Binnenlandse Baan. Daarbij moesten kopers meer bieden de vraagprijs, om kans te maken op een appartement. De gemeente is door een grondruil bij het project betrokken. “Het college moet aangeven dat dit gedrag niet wordt getolereerd”, vond Van der Linden.
Wethouder Peter Luijendijk (CDA) wil laten onderzoeken wat de gemeente kan doen tegen dit gedrag. Hij wil daar een jurist naar laten kijken.
Volgens Van der Linden heeft de gemeente twee middelen. “Eén: we zetten u op de zwarte lijst, met u doen we geen zaken meer. Middel twee is: we zetten in de krant dat we u op de zwarte lijst plaatsen en dat we u onfatsoenlijk vinden. Daar heb je geen jurist voor nodig. Dat zal ze niet bevallen.”


Meer woningen nodig

BARENDRECHT - Door de komst van 3200 woningen in de nieuwe wijk Stationstuinen is de druk verdwenen om woningen te bouwen in de Zuidpolder. Dat stelde fractievoorzitter Johan Lengkeek van het CDA bij de behandeling van de gemeentebegroting.
"We verwachten een grote slag te slaan”, zei Arie Kooyman (GL) over de Stationstuinen. Wat hem betreft is over de hoogte van de bebouwing te praten, maar niet over het groen. Leendert Mijders (SGP/CU) wil letten op het karakter van Barendrecht. Daarom ‘geen hoge torenflats in het centrum'.
Marcel van Prehn (D66) wees op de noodzaak voor wateropvang. "Inwoners kunnen daarbij helpen door hun tuin niet helemaal te betegelen.” Hij verwacht dat de woningen in de Stationstuinen niet voldoende zijn om het tekort weg te werken. Hij wil dat het ombouwen van leegstaande kantoren wordt onderzocht.
Volgens Winnie Hofland (fractie Hofland) wordt er in Barendrecht nu te veel in het dure segment gebouwd. Voor haar is hoogbouw, het ombouwen van kantoren en bouwen naast recreatiegebied bespreekbaar.