Gerrie van de Linde.
Gerrie van de Linde. Foto:

Raad wil aanpak van bodemdaling door klimaat en leeg gasvekld

BARENDRECHT – Er moet een onderzoek worden ingesteld naar het aanpakken van verzakkingen in Barendrecht. Dat staat in een motie die de gemeenteraad dinsdag vrijwel unaniem heeft aangenomen. Alleen D66 stemde tegen.

De motie werd ingediend door SGP/CU, PvdA en fractie Winnie Hofland. Ze constateren dat bodemdaling in Barendrecht steeds meer aandacht vraagt. Het komt onder meer door het lege gasveld onder Barendrecht, veranderde grondwaterstanden en verdroging van de grond door klimaatverandering. De bodemdaling leidt tot schade aan de regenafvoer en riolering. Ook worden woningen minder goed toegankelijk voor rolstoelen, leggen de indieners uit.

De indieners van de motie vragen het college om de problemen in kaart te brengen. Dan kan dit betrokken worden bij de vorming van een nieuw college na de verkiezingen in het voorjaar van 2022..

Volgens wethouder Cees Schaap (VVD) doet het probleem zich met name voor in een deel van Carnisselande. Daar is sprake van inklinking van de grond, op plekken waar vroeger een sloot heeft gelegen. Er heeft daar voor de bouw geen voorbelasting van de grond plaatsgevonden. 

Volgens Schaap onderneemt de gemeente al actie. “Maar soms weigeren bewoners om mee te werken. Als de straat wordt opgehoogd moet immers ook hun tuin worden opgehoogd.” Schaap wil informatie over de verzakkingen opnemen in het wegenbeheersplan en het rioolbeheersplan. 


Buurtkastje zorgt voor contacten

BARENDRECHT - Gerrie van de Linde is vrijwilliger bij KijkopWelzijn. Ze zet zich in voor het signalerend huisbezoek en het Buurtkastje.

Het Buurtkastje is vorig jaar neergezet bij de Watertoren in het oude centrum van Barendrecht. “Ik had gelezen over een Buurtkastje en vond dat dat ook wel iets voor in Barendrecht was’’, zegt Gerrie. 

Het Buurtkastje zorgt voor minder verspilling van voedsel en drogisterij producten. “Soms koop je eens wat wanneer het in de aanbieding is en vervolgens blijft het dan toch in de voorraadkast staan. Op deze manier hoef je het niet weg te gooien en kun je er een ander blij mee maken’’

“Neem mee wat je kunt gebruiken en zet neer wat je kunt missen” is volgens Gerrie het motto van het Buurtkastje. Je bent vrij om te bepalen of je alleen iets meeneemt of ook iets achter laat. “Het is natuurlijk wel mooi dat je als je regelmatig iets meeneemt, je ook weer is iets terugzet wat je kunt missen’’ voegt Gerrie toe.

“Ook de sociale contacten die je opdoet bij het Buurtkastje zijn erg waardevol. Soms kunnen mensen meer voor je betekenen of jij voor hen” zegt Gerrie.

Informatie

Gerrie hoopt dat er nog meer Buurtkastjes in Barendrecht komen. 

Wie het leuk vindt om een Buurtkastje te beheren, kan contact opnemen met KijkopWelzijn, wenv@
kijkopwelzijn.nl of via 0180 691 802. Zij bekijken met de aanvrager de mogelijkheden en helpen met het plaatsen van het kastje.