Scholen doen mee met textielwedstrijd

BARENDRECHT – Vier basisscholen hebben deelgenomen aan een textielwedstrijd. Het doel was om zoveel mogelijk kleding en textiel die niet meer wordt gebruikt, in te zamelen.

De wedstrijd is een initiatief van BAR Afvalbeheer en Opnieuw & Co. In Barendrecht houdt Opnieuw & Co zich in opdracht van BAR Afvalbeheer bezig met het inzamelen van textiel. Daarvoor zijn 25 afvalcontainers geplaatst, die twee maal per week worden geleegd.

De productie van textiel is erg belastend voor het milieu. Daarom willen BAR Afvalbeheer en Opnieuw & Co stimuleren dat nog bruikbaar textiel niet bij het restafval gaat, maar apart wordt ingezameld. Opnieuw & Co verkoopt het dan in haar kringloopwarenhuizen.

Om kinderen te stimuleren om hieraan mee te doen, is een wedstrijd georganiseerd voor de groepen 5 tot en met 8. Vorige week deden de basisscholen De Zeppelin, De Trinoom, De Draaimolen en De Hoeksteen hieraan mee.

Op De Hoeksteen liep de actie tot en met vrijdag 5 november. Die ochtend werden de laatste zakken vol textiel ingeleverd.

“De actie sprak ons erg aan”, vertelt docent Stefan van Bodegraven. Hij heeft de kinderen voor de herfstvakantie ingelicht, zodat ze tijdens de vakantie thuis gebruikte kleding konden opzoeken. “Er is ook een les gemaakt. Die hebben wij als docenten zelf gegeven”, vertelt hij.

De kinderen waren erg gemotiveerd om mee te doen, merkte Van Bodegraven. “Ze vroegen of ze ook kleding van hun ouders mochten inleveren. Dat mocht natuurlijk, maar we hebben ze wel gevraagd dat eerst even thuis te overleggen.”

De mannen die het textiel vrijdag ophaalden schatten dat De Hoeksteen 500 kilo heeft ingezameld. Volgens hen verschilt het aantal zakken per school. Dit heeft te maken met het aantal leerlingen dat deelneemt.

De scholen krijgen een vergoeding voor het inzamelen van de kleding. De school die het meeste heeft ingezameld krijgt een trofee en een dubbele vergoeding. 

De winnaar van de wedstrijd wordt vandaag, donderdag 11 november, bekendgemaakt.