Kim Schrijvers, Marja Sterk, Sandra van Deuzen, Janette Koppert tijdens het inpakken.
Kim Schrijvers, Marja Sterk, Sandra van Deuzen, Janette Koppert tijdens het inpakken. Foto:

Veel activiteiten in november tijdens de Maand van de Mantelzorg

BARENDRECHT – Mantelzorgers worden in november het zonnetje gezet tijdens de Maand van de Mantelzorg.

In Nederland zijn er 5 miljoen mantelzorgers. Zij zorgen allemaal voor iemand in hun direct omgeving. Door de vergrijzing en het langer thuis wonen wordt deze groep alleen maar groter. Het mantelzorgteam van KijkopWelzijn zet zich in om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken.

Bijeenkomsten

Daarom organiseren de mantelzorgconsulenten deze maand een gevarieerd aanbod aan activiteiten. “Een mix van ontspannende, educatieve en informatie bijeenkomsten”, licht mantelzorgconsulent Sandra van Deuzen toe. “Ook voor de mensen die nog niet samen willen komen in groepen hebben we tasjes om een thuisworkshop te doen.”

Inmiddels zijn de thuisworkshop van het Rozenpakhuys ingepakt door Kim Schrijvers, Marja Sterk, Sandra van Deuzen, Janette Koppert. Ze zijn te zien op de foto bij dit verhaal.

De aanmeldingen voor activiteiten zoals de bingo of high tea gaan hard. “Hier zijn we erg blij mee. Vlak na het opheffen van beperkende maatregelen merkten we dat de mensen nog wat terughoudend waren.” zegt Sandra. “We zorgen er altijd voor dat de activiteiten laagdrempelig zijn en dat er voor ieder wat wils is. Je bent tot niks verplicht. Sommige mantelzorgers vinden het juist fijn om alleen één op één gesprekken te voeren en niet mee te doen aan activiteiten. 

Iedere mantelzorger heeft behoefte aan andere ondersteuning” legt de mantelzorgconsulent uit. “Sommige mantelzorgers halen juist heel veel steun uit ontmoeting met andere mantelzorgers waarmee ze ervaringen kunnen delen”.

De mantelzorgconsulenten staan voor alle mantelzorgers in Barendrecht klaar. Bent u ook mantelzorger en loopt u ergens tegenaan of wilt u even uw hart luchten? Neem gerust contact op. “Als u zich registreert als mantelzorger zit u nergens aan vast. U kunt deelnemen aan activiteiten, gesprekken voeren met de consulenten en u ontvangt de nieuwsbrief.’’ Zegt Sandra. Hier voegt ze aan toe: “We willen voorkomen dat de mantelzorger uitvalt. Mantelzorgen is een grote taak en soms lukt het even niet meer. Trek dan op tijd aan de bel en zorg dat je geïnformeerd bent over welke ondersteuning er allemaal is”.

Jongeren

Ook voor jonge mantelzorgers zijn er ontspannende activiteiten. Jongerenwerker Kim Schrijvers staat klaar voor alle jongeren in Barendrecht die zorgen voor een familielid. Zo kunnen kinderen tussen de 6 en 11 jaar op 27 november van 10 tot 16 uur deelnemen aan een uitje naar het Plaswijckpark. 

Daarnaast wordt er voor het eerst een JMZ (jonge mantelzorg) Café georganiseerd op 20 november vanaf 20 uur voor jongeren van 18 tot 25 jaar.

Informatie

Voor meer informatie en registratie kunt u contact opnemen via mantelzorg@
kijkopwelzijn.nk of bellen naar 0180 691 800.
Jonge mantelzorgers kunnen contact opnemen via
jongemantelzorg@
kijkopwelzijn.nl of bellen naar Kim via 0617443016.