EVB-lijsttrekker Lennart van der Linden.
EVB-lijsttrekker Lennart van der Linden. Foto:

EVB: tien speerpunten

BARENDRECHT – Met tien punten gaat Echt Voor Barendrecht campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

De tien punten van het verkiezingsprogramma werden maandag gepresenteerd door lijsttrekker Lennart van der Linden. De partij wil zich hiermee onderscheiden van de andere partijen, vertelt hij. “Iedereen is voor goede zorg en goed onderwijs. Maar bij de lokale verkiezingen willen wij het onderscheid maken. Want we willen dat er iets te kiezen is op 16 maart.”

De partij wil onder meer een ‘logisch afvalbeleid, met draagvlak’. “Bij ieder wijkbezoek begint de helft van de mensen die wij spreken zelf over het afvalbeleid”, zegt Van der Linden. EVB wil af van de papiercontainers bij de mensen thuis. De partij is tegen het betalen per klepbeweging. Dat zou fraude en afvaltoerisme in de hand werken. Bovendien jaagt het volgens hen ouderen op kosten die maar een klein beetje afval weggooien. EVB wil ‘logisch ingedeelde milieuparkjes in de wijk met ondergrondse containers’. De partij wil het afvalaanbiedstation vernieuwen en ruimere openingstijden geven, ook in de avond en het weekend.

‘Betaalbare woningen voor Barendrechters’ is nummer vier op de lijst met speerpunten. Barendrechters moeten voorrang krijgen bij nieuwbouw en huur. Voor de bouw van meer betaalbare woningen kijkt men naar Vrouwenpolder, Lagewei en Stationstuinen. Wat betreft die laatste wijk is Lennart van der Linden bezorgd. De laatste cijfers die hij gezien heeft, tonen een tekort van 10 tot 15 miljoen euro. Hij hoopt dat het Hagé terrein alsnog aan de Stationstuinen kan worden toegevoegd.

Bij het speerpunt Sport komt de kiezer een oude bekende tegen: het idee om het Inge de Bruijn zwembad uit te breiden met een buitenbad. Lennart van der Linden verwacht dat dit buitenbad aantrekkelijk is voor ouders met kinderen. Een eventueel buitenbad in het bouwdok van Rijkswaterstaat zou zich vooral richten op de jeugd en op jongere ouderen.

Het achtste speerpunt wordt mogelijk nog dit jaar gerealiseerd: het behoud van het Trefpunt. Tijdens de laatste raadsvergadering was er geen meerderheid voor het plan van het college om het gebouw te slopen. “Het is een uniek wederopbouwpand”, zegt Van der Linden. EVB was ooit voor sloop, maar heeft zich laten overtuigen door rapporten van deskundigen. De oude school moet volgens de partij een monument worden.

EVB wil het aantal wethouders terugbrengen van zes naar vier. Zes is te veel en te duur, stelt Van der Linden. “Iedereen moet met iedereen overleggen. En dat heel vaak. En dan wordt er nog geen beslissing genomen. De hele wijkwethouder-aanpak kan ook direct overboord.”

De tien punten zijn meer dan een belofte, verzekert Van der Linden. “We vinden dat de kiezers ons hier na vier jaar op mogen afrekenen. Als we tenminste mogen besturen.”

Dat besturen lukte na de vorige verkiezingen niet, ondanks de grote zetelwinst. Ook deze keer wil EVB winnen, waarmee de partij een absolute meerderheid zou krijgen in de gemeenteraad. Ook in dat geval wil EVB met de andere partijen praten, verzekert Van der Linden. “Wij zullen nooit doen wat zij nu doen.”

De speerpunten en het verkiezingsprogramma:
echtvoorbarendrecht.nl/
verkiezingen 


Met Van Mill door de Middag

BARENDRECHT - Vandaag, donderdag 18 november van 15 tot 17 uur is op Exxact Barendrecht ‘Met Van Mill door de middag' te horen. De gasten zijn Roy Westerkamp en Ria van Tiggele van Stichting Weeskinderen Sierra Leone; Lennart van der Linden (EVB) over de tien speerpunten voor de verkiezingen. Met Arco van der Lee (De Schakel) bespreekt Sebastiaan het actuele nieuws.