Wethouder geeft uitleg over kappen van bomen

BARENDRECHT - Naar aanleiding van vragen van Arie Kooijman, gemeenteraadslid voor GroenLinks, heeft wethouder Cees Schaap (VVD) uitleg gegeven over de kap van bomen aan de Bachlaan.

“Bijna 60 procent van de kastanjes aan de Bachlaan had een onvoldoende tot slechte conditie. Oorzaak was de aantasting door de kastanjebloedingsziekte”, schrijft de wethouder.
“Complicerende factor bij deze ziekte is dat de ziekteverschijnselen per boom kunnen verschillen. Het ontbreken van bloedingsplekken of de aanwezigheid van donkergroene bladeren is geen garantie dat de ziekte zich inwendig niet heeft ontwikkeld. Feit is dat afgelopen jaren een of meerdere kastanjes aan de Bachlaan is doodgegaan en uit veiligheidsoogpunt is gekapt. Dit alles heeft geleid tot de keuze om de 44 kastanjes langs de Bachlaan in een keer te rooien en daarvoor 62 bomen (7 verschillende soorten) terug te planten.”
Door alle bomen te kappen, dus ook de gezonde exemplaren, kunnen er volgens de wethouder meer bomen worden terug geplant.
Er worden nu bomen van verschillende soorten en verschillende maten aangeplant. Niet alleen bomen met een minimale omvang van 25 centimeter, zoals GroenLinks graag zou zien.
“Grotere maten hebben naast het voordeel van gelijk een stevige boom ook meerdere nadelen (zijn relatief duur, vragen meer nazorg en hebben hoger risico op uitval). Alles afwegende zijn we tot genoemde maten gekomen”, aldus de wethouder. Schaap erkent dat de communicatie beter had gekund.


Diaconaal Fonds

BARENDRECHT - De Stichting Diaconaal Fonds voor Bijzondere Noden Barendrecht is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Barendrecht. Het Fonds wil alle Barendrechtse gezinnen en alleenstaanden met een laag besteedbaar inkomen helpen, als zij plotseling worden geconfronteerd met een materieel of financieel probleem en de voorliggende voorzieningen niet toereikend zijn. Meer informatie op:
diaconaalfondsbarendrecht.nl