'Kunst en Lezen' is gevestigd aan de Dorpsstraat.
'Kunst en Lezen' is gevestigd aan de Dorpsstraat. Foto:

Dirk van Beest sluit zijn winkel

BARENDRECHT – Dirk van Beest stopt met zijn winkel ‘Kunst en lezen’ in de Dorpsstraat. Hij gaat met pensioen en verhuist naar Sliedrecht, legt hij uit.

Van Beest werkte jarenlang als bouwkundige bij de gemeente Barendrecht. Hij tekende onder meer de nieuwbouw van de Rehobothschool. Daarnaast was hij een gewaardeerd pottenbakker. Iets meer dan twintig jaar geleden besloot hij verder te gaan als zelfstandig ondernemer en opende hij een winkel.

“Op 11 september 1999 zijn we open gegaan. Het was nog een puur pottenbakkers atelier. Vandaar de naam Atelier Ceramique”, vertelt hij. Op advies van een lijstenmaker besloot hij ook lijsten te gaan verkopen. “Ik ben me daar toen in gaan verdiepen en het was een schot in de roos. Dat is jaren prima gegaan.”
Lampenkappen op maat waren de volgende uitbreiding van het aanbod. Daarmee trok Van Beest ook de aandacht buiten Barendrecht. “Ik was de eerste in Nederland die een website had met lampenkappen”, vertelt hij. In de winkel verscheen ook een mooie collectie glaskunst. Voor pottenbakken was geen tijd meer.
Twee jaar geleden veranderde hij de winkel in ‘Kunst en lezen’. Daardoor had Barendrecht weer een christelijke boekhandel. “Dat werd enthousiast verwelkomd. Veel kerken en scholen werden klant bij ons. En dat is nog steeds zo.”

Dirk van Beest is 68 en wil het rustiger aan gaan doen. Daarom is hij gestopt met de lijstenmakerij. Daarvoor heeft hij een opvolger gevonden. Dit heeft wel als gevolg dat er een einde komt aan de winkel. Zonder de lijstenmakerij is het niet verantwoord om daarmee door te gaan, legt Van Beest uit. “Het was leuk geweest als één van de kinderen de winkel voortgezet had, maar dat zat er niet in.”
Tot het eind van het jaar is er opheffingsuitverkoop in de winkel aan de Dorpsstraat. Niet alleen de winkel staat nu te koop, ook het woonhuis. “We willen weer terug naar onze oorsprong: Sliedrecht. Daar woont onze jongste dochter inmiddels ook.”
“Maar ik ga niet stilzitten, zo lang ik gezond blijf”, verzekert Dirk van Beest aan het eind van het gesprek. Hij blijft actief met printwerk voor projecten. In samenwerking met een collega blijft hij ook actief met de website lampenkappen.com.


Speciale Schakel voor familie Romeijn 

BARENDRECHT - Voor Koos en Sieka Romeijn had afgelopen zondag een ware feestdag moeten worden. Koos moest zijn 80ste verjaardag nog vieren en dat zou gecombineerd worden met hun 50-jarig huwelijksfeest. Helaas moest, vanwege de nieuwe richtlijnen i.v.m. de Corona-epidemie, het feest op het laatste moment afgezegd worden. Het echtpaar was zeer verrast toen zij een 'speciale Koos en Sieka-editie' van De Schakel” kregen overhandigd. Gemaakt door een aantal vrienden en waarin veel over het echtpaar te lezen valt. Sieka was jarenlang redacteur bij de Schakel, vandaar dat er ook een mooi artikel was gewijd aan haar afscheid van De Schakel en de overhandiging van de prestigieuze Bentinck Penning. Ook de kledingadviseur van Koos komt aan het woord en daarnaast felicitaties van vele vrienden, waaronder Jan Brokken en Rosita Steenbeek.

Koos en Sieka Romeijn.