Minimaal 30 procent nieuws in lokale kranten

BARENDRECHT – Huis-aan-huisbladen moeten in Barendrecht voortaan minimaal voor 30 procent uit ‘inhoudelijk buurtgericht nieuws’ bestaan. Nu is dat nog 10 procent. Alle politieke partijen staan achter deze aanpassing van de afvalstoffenverordening. Dat bleek maandag tijdens een vergadering van de betrokken raadscommissie.

 Een huis-aan-huisblad mag nog steeds bezorgd worden bij een woning of bedrijf, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan. De regeling moet voorkomen dat drukwerk ongelezen wordt weggegooid.

Volgens de huidige regeling moet een huis-aan-huisblad minimaal 10 procent plaatselijk nieuws brengen. Daar stapt de gemeente nu vanaf. “Het risico van deze lage norm van inhoudelijke content is dat advertentiebladen uitgebracht worden als huis-aan-huisbladen, met maar een klein aandeel redactionele content. Huis-aan-huisbladen stellen veel inwoners wel op prijs, mits ze niet te veel reclame bevatten”, zo staat in het voorstel te lezen. Daarom wordt het percentage verhoogd naar 30. Ook De Schakel moet hieraan voldoen.


Nico Bults (D66) verlaat politiek

BARENDRECT - Wethouder Nico Bults (Financiën, Sport en Sociale zaken) stelt zich na deze collegeperiode niet hernieuwd beschikbaar als kandidaat wethouder namens D66 Barendrecht. Dat heeft zijn partij meegedeeld.

"Na 8 jaar raadswerk en 4 jaar wethouderschap vind ik het tijd andere paden te verkennen” aldus de wethouder. "Ik heb ontzettend veel geleerd en het was een grote eer en plezier om de inwoners van dit mooie dorp te mogen dienen. Ik ben uiteraard nog niet weg, maar het leek mij goed om vroegtijdig duidelijkheid te geven. Op deze wijze kan de partij op tijd zoeken naar geschikte nieuwe kandidaten voor de komende verkiezingen”.

Wethouder Bults zal terugkeren in dienst van het Rijk en daarom geen beroep doen op de wachtgeldregeling.