Peter van der Laan aan het werk.
Peter van der Laan aan het werk. Foto:

Duizendste rit met ANWB Automaatje

BARENDRECHT – De vrijwillige vervoersdienst ANWB Automaatje startte in oktober van 2020. Iets meer dan een jaar later, in november, werd de duizendste rit gereden. Vrijwilliger Peter van der Laan vertelt waarom ANBW Automaatje zo bijzonder en belangrijk is.

Peter is vrijwillige planner en koppelt de deelnemers aan de chauffeurs. Hij geeft aan dat hij vaak bijzondere dingen mee maakt. “Soms heb ik echt met de mensen te doen. De ene keer heb ik contact met een mevrouw van 101 waarvan haar rijbewijs niet meer verlengd is. Het andere moment plan je een rit naar een hospice. Als vrijwilliger heb je ook echt een signalerende functie. Soms hoor ik zorgwekkende verhalen aan de telefoon. Dan kan ik dit weer doorgeven aan bijvoorbeeld het Ouderenwerk van KijkopWelzijn.”
Peter is al vanaf de start in oktober betrokken bij ANWB Automaatje. “In het begin had het even tijd nodig om op gang te komen, onder andere wegens alle maatregelen voor het vervoeren én de activiteiten. Maar vanaf de zomer zien we echt een toename aan aangevraagde ritten.”
Als vrijwilliger heeft Peter contact met zowel de deelnemers als de chauffeurs. Op het kantoor van KijkopWelzijn is hij elke woensdag van 9 tot 12 uur aanwezig om de telefoontjes aan te nemen en de ritten in de plannen. Voor Peter is het vrijwilligerswerk heel belangrijk, vertelt hij. “Doordat ik Parkinson heb en dus niet meer werk, ging ik me vervelen. Op deze manier heb ik het gevoel dat ik nuttig ben. In de loop der tijd ben ik ook echt om deelnemers gaan geven en vind ik het super leuk om de mensen te helpen. Inmiddels doe ik het dan ook niet meer voor mezelf maar voor de mensen. Veel chauffeurs zetten ook een stapje extra voor de mensen. Wanneer er een rit staat gepland voor een ziekenhuisbezoek en de mensen moeten ook nog boodschappen doen, gaan ze mee en helpen ze hen daar ook bij.”
Kortom, een mooie functie om mensen een handje te kunnen helpen. Wilt u, net als Peter, ook planner worden bij ANWB AutoMaatje? Of juist aan de slag als chauffeur? KijkopWelzijn zoekt nog vrijwilligere chauffeurs, bij voorkeur voor de dinsdag. Neem contact op met Marlies Burger, coördinator van AutoMaatje, via m.burger@kijkopwelzijn.nl of bel naar 0617123209.

Wilt u een rit aanvragen of meer informatie? Bel met een van de vrijwilligers via 0180 626 400 op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend tussen 9 en 12 uur. 


Rob Geus signeert 

BARENDRECHT - ‘De echte Geus' is de titel van de biografie van Rob Geus. Vrijdag 3 december signeerde hij zijn boek bij The Read Shop Barendrecht. Rob Geus signeert op zaterdag 11 december van 13.30 tot 14.30 uur bij Primera Polder Carnisse Veste, Van Beuningenhaven 24. Een boek reserveren kan via Jan Polder: 06-30431714.

Rob Geus.