Afbeelding
Foto:

Hoge lokale lasten zijn politieke keuze

"In de raadsvergadering van december besluit de gemeenteraad traditioneel over de lokale belastingtarieven. De lokale riool- en afvalheffingen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Terwijl deze in de periode 2014-2018 daalden. Zie bijgaande grafiek. Ook qua OZB zijn er forse verschillen tussen toen en nu. In 2014-2018 steeg de OZB met maximaal het inflatiepercentage. Maar alleen al in 2021 werd de OZB met 8% verhoogd. 

Het fors verhogen van lokale belastingen is niet iets dat de gemeente overkomt, maar een politieke keuze. En niet de keuze van Echt voor Barendrecht. EVB is er van overtuigd dat door minder verspilling, door duidelijke beleidskeuzes te maken en door te besparen de forse belastingverhogingen van de laatste jaren niet nodig waren geweest. En ook in de toekomst niet nodig zijn."

Lennart van der Linden
Lijsttrekker en fractievoorzitter Echt voor Barendrecht


Aardoliewinning

"NAM gaat het productievolume van aardoliewinning verhogen. Dat is de strekking zoals het in De Schakel laatst is gepubliceerd. Als je in de stukken en bezwaren duikt van de gemeenten en waterschappen dan lees ik vooral veel problemen zoals scheurvorming, bodemdaling (9 cm) als ook kritische kanttekeningen in het kader van de energietransitie.

Maar ik lees ook in de stukken dat het gebied in 2020 is gegund aan de Shell (50% eigenaar van de NAM). Shell wil juist in dat gebied aan de slag met geothermie. Twee vliegen in één klap toch? De opgepompte olie gaat naar Pernis, lees Shell. Het lege veld en infrastructuur kan daarna gebruikt worden voor deze geothermie. Echter deze techniek is nog niet volledig onderzocht. Het klonk bij mij als de CO2 opslag van Shell in Barendrecht. Veld leeg, pompen ze er een afvalproduct in.

Ik vind de productieverhoging in het winningsgebied niet in verhouding staan met hoe Shell zich in de media uit in het kader van de energietransitie. Hoezo inzetten op waterstof? Nee hoor gewoon de productie van olie tot 2050 verhogen in het winningsgebied wat Barendrecht raakt.

Ik heb mijn zienswijze al verstuurd."

Kees Takken,
Barendrecht


Hartelijk dank

"Heel hartelijk dank aan de lieve mensen die anoniem mijn verloren portemonnee op de Avenue Carnisse hebben afgegeven aan een bewoner die mij vervolgens benaderd heeft."

Jolanda Nieuwstraten,
Barendrecht