Het Trefpunt. Meer informatie over de actie is te vinden op behoud-het-trefpunt.nl .
Het Trefpunt. Meer informatie over de actie is te vinden op behoud-het-trefpunt.nl . Foto:

Referendumcomité biedt 704 handtekeningen aan

Vervolg van de voorpagina

BARENDRECHT – ”Behoud ’t Trefpunt, geen sloop!”, is het motto van de actie voor een referendum. Het initiatief is genomen door Bewonerscomité de Driehoek. 

Er is op donderdag 9 december contact geweest met de burgemeester en de griffier. Die stelden dat er voor maandag 9 uur 390 handtekeningen moesten worden verzameld om de aanvraag ('inleidend verzoek') in behandeling te kunnen nemen. Dat is 1 procent van het aantal kiesgerechtigden in Barendrecht.
Vrijdag en zaterdag is er een bliksemactie gehouden om handtekeningen in de zamelen. Dat gebeurde onder meer op de Middenbaan. Ook Echt voor Barendrecht zamelde tijdens haar wijkbezoek handtekeningen in.
"Mensen waren ontzettend enthousiast”, vertelt voorzitter Han Vlieg over de handtekeningenactie. "Er kwamen zelfs mensen speciaal naar de Middenbaan om hun handtekening te zetten.”

Doel
Het referendum heeft als doel het gebouw ’t Trefpunt, de voormalige Groen Van Prinstererschool uit 1955, niet te slopen maar  te renoveren voor de huidige gebruikers en het de status van gemeentelijk monument te verlenen. Het bewonerscomité heeft het over de 'karakteristieke stedenbouwkundige hoeksteen van de wijk De Driehoek met groen- en speelruimte erom heen. En het is nog het enige openbare gebouw uit de wederopbouwperiode van ons dorp'.

Procedure
Het bewonerscomité heeft zelf de handtekeningen gecontroleerd. Alleen de handtekeningen van inwoners van Barendrecht tellen mee. Ook moet de geboortedatum zijn vermeld, om er zeker van te zijn dat het om een kiesgerechtigde inwoners gaat. Het comité kwam uit op 704 handtekeningen.
Op dinsdag 21 december staat het verzoek om een referendum te mogen houden op de agenda van de gemeenteraad. De raad bespreekt dan ook het voorstel van het college om het Trefpunt te slopen. Daar mag geen besluit over genomen, voordat het referendum is gehouden.
Als de gemeenteraad beslist dat de aanvraag geldig is, dan moet daarna 5 procent van het aantal kiesgerechtigden het verzoek ondersteunen. Als die 1950 handtekeningen binnen zes weken binnen zijn, kan het referendum worden gehouden. Han Vlieg ging er maandag ervan uit dat het referendum dan tegelijk met de verkiezingen voor de gemeenteraad op 16 maart wordt gehouden. De burgemeester heeft een brief over de procedure naar de gemeenteraad gestuurd. (Rechts op deze pagina.)
Het inleveren van de handtekeningen verliep maandag niet soepel. Namens het comité waren Marc Terlouw, Han Vlieg, Gert Jan Flier en Maarten Ouwens om 8.45 uur in het gemeentehuis om de handtekeningen tijdig aan te bieden. Na een uur wachten bleek dat zowel de burgemeester als de griffier niet aanwezig waren. Zij werden vervangen door bode Marjon Striegel die de handtekeningen in ontvangst nam.

Handtekeningen inzamelen op de Middenbaan.