Burgemeester wil uitstel tot januari

BARENDRECHT - Burgemeester Govert Veldhuijzen heeft dinsdag over het inleidende verzoek voor het houden van een referendum een brief aan de gemeenteraad gestuurd.
"De ondersteuningsverklaringen zijn gecontroleerd op naam, adres , woonplaats, geboortedatum en kiesgerechtigdheid. Er zijn 704 ondersteuningsverklaringen ingediend, 19 waren ongeldig", schrijft de burgemeester.

Veldhuijzen werkt nu aan het instellen van een referendumcommissie. Een voorstel daarvoor wordt op 21 december aan de gemeenteraad voorgelegd. Eén van de taken van de referendumcommissie is om te kijken of het initiatief van het bewonerscomité voldoet aan de Referendumverordening.

Burgemeester Veldhuijzen stelt nu voor om het 'inleidend verzoek' voor het referendum voor advies voor te leggen aan de referendumcommissie. "Dit betekent dat de besluitvorming met betrekking 't Trefpunt en het inleidend verzoek op 25 januari 2022 kan plaatsvinden."

Reactie

Voorzitter Han Vlieg van het referendumcomité heeft de brief van de burgemeester gelezen. Hij denkt dat het houden van een referendum op de dag van de verkiezingen (16 maart 2022) op deze manier moeilijk gaat worden.
"Als we pas op 25 januari mogen beginnen met stap 2 'het definitief verzoek' en er zes weken over mogen doen om handtekeningen op te halen komen we op 8 maart uit. In de week van 8 naar 16 maart moet ook de vraagstelling van het referendum bepaald worden en al het andere ook praktische zaken. Nee,  ik zie het niet gebeuren op 16 maart, jammer", aldus voorzitter Vlieg.


Kindpas voor minima

HEERJANSDAM - Voor het vijfde jaar ontvangen meer dan 1200 kinderen in de gemeente Zwijndrecht de Kindpas ter waarde van 75 euro.
De pas wordt voor kerst uitgegeven en is voor kinderen tot 18 jaar uit gezinnen die minder te besteden hebben.