Vijf kanshebbers voor bouw windturbines

BARENDRECHT – Medio januari is bekend welk bedrijf windturbines mag ontwikkelen rond het Vaanplein. Dat zei wethouder Tanja de Jonge (GL) dinsdag tijdens een oriënterende vergadering van de raadscommissie Ruimte.

Momenteel loopt er een tenderprocedure, waaraan vijf partijen meedoen. De inschrijving sluit op vrijdag 17 december. Op 27 december maken Staats Bosbeheer en het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde een keus. Medio januari wordt dat bekendgemaakt.

De wethouder legde drie mogelijke procedures voor die daarna gevolgd kunnen worden. Daarvan gaat de voorkeur van de klankbordgroep van omwonenden en van grondeigenaar Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde uit naar scenario 3. In dat scenario start de gemeente de Milieu Effect Rapportage (MER-rapportage), de aanpassing van het bestemmingsplan en de aanvraag van een omgevingsvergunning. Er is daarbij drie maal de mogelijkheid voor inspraak en voor het indienen van een zienswijze.
Ook de meeste coalitiepartijen zijn voor dit scenario (D66 en VVD waren niet aanwezig). “Het duurt zo wat langer, maar dan heb je ook wat”, zei Johan Lengkeek (CDA). Hij verwacht dat op deze manier een maximaal draagvlak kan worden bereikt.

Op vragen van Kevin van Bommel (EVB) legde wethouder Tanja de Jonge uit dat het Toetsingskader dat de gemeenteraad in 2015 heeft vastgesteld, tegenwoordig niet altijd meer voldoende is om de plaatsing van windturbines te beoordelen. Een gevolg van nieuwe regelgeving is dat de gemeente zelf normen moet vaststellen. Daar is een MER-procedure voor nodig. Volgens de wethouder wordt bijvoorbeeld aan gezondheid tegenwoordig meer prioriteit gegeven dan in 2015.
De gemeenteraad zal een beslissing moeten nemen over de nieuwe normen. De wethouder benadrukte dat de regie vooral niet terug moet naar de provincie. Die zou ook wel zorgen voor participatie van de omwonenden. "Maar dat zijn lange lijnen en op-afstand-mensen.” Het is de wethouder en haar ambtenaren nog niet precies duidelijk welke gevolgen de invoering van de Omgevingswet heeft op deze procedures.