Leon Zuijdendorp: ‘Het veel makkelijker te leren dan tennis’.
Leon Zuijdendorp: ‘Het veel makkelijker te leren dan tennis’. Foto:

Ook Barendrecht heeft nu padelbanen

BARENDRECHT – Voor een partijtje padel moesten Barendrechters tot nu toe uitwijken naar Rotterdam, Ridderkerk of Oud-Beijerland. Dat is nu verleden tijd. Deze week gaan vier padelbanen open bij Verse Grond, ten oosten van het NS station.

De padelbanen zijn een uitbreiding van de activiteiten van Verse Grond. Dit terrein is ongeveer één hectare en omvat onder meer ook een moestuin, horeca (opent in januari) en een freerunning hal die in het voorjaar de deuren opent.
De padelbanen zijn een initiatief van Leon Zuijdendorp en zijn bedrijf Padel Barendrecht. Zuijdendorp is bij veel mensen bekend van zijn tennisschool bij tennisvereniging Smitshoek.
“Ik merkte een jaar geleden dat padel populair begon te worden”, vertelt hij. Omdat er op dit gebied nog niets was in Barendrecht, besloot hij zelf aan de slag te gaan onder de naam Padel Barendrecht.
Met de populariteit van padel gaat het hard, vertelt Leon Zuindendorp. “Het is zo populair, dat het in het tennisland Spanje het tennis heeft gepasseerd. De populariteit zit nu tussen voetbal en tennis in. Ook in Nederland schieten de banen nu uit de grond. Het is de snelst groeiende sport van Europa. Het wordt waarschijnlijk ook Olympisch.”
De sport is te omschrijven als een combinatie van tennis en squash. “Het is heel laagdrempelig”, verzekert Zuijdendorp. “Voor iedereen die weleens een balletje heeft geslagen, is het veel makkelijker te leren dan tennis.”
Bij Verse Grond zijn vier padelbanen geplaatst. Iedereen kan ze gebruiken, na online te hebben geboekt. Na het boeken ontvangt de speler een code, waarmee de baan kan worden geopend.
De banen gaan ’s morgens al om 6 uur open. Wellicht is dat een aantrekkelijke tijd voor medewerkers van de omliggende bedrijven om voor werktijd een partijtje te spelen. De sluitingstijd is voorlopig 23 uur.
De padelbanen zijn goed bereikbaar te voet met de fiets (er zijn fietsenrekken) of eventueel met de trein komen.
Padel Barendrecht wil op de banen ook activiteiten voor bedrijven en scholen gaan organiseren. Door contact te zoeken met de basis- en middelbare scholen en met de buurtsportcoaches wil Padel Barendrecht iedereen tussen 10 en 20 jaar met de sport kennis laten maken. Er komt ook een business club. Het is de bedoeling dat door bijdragen van de business club ook kinderen uit arme gezinnen hier kunnen sporten.
“Waar is dat?”, hoort Leon Zuijdendorp vaak als hij over de nieuwe banen vertelt. Er komen nu nog weinig mensen in dit deel van Barendrecht. De komende jaren worden hier honderden woningen gebouwd, dus dat gaat veranderen. Via social media heeft Padel Barendrecht al veel mensen duidelijk kunnen maken waar de banen te vinden zijn.
Tijdens de lockdown mag outdoor padel 2 tegen 2 tot 17 uur doorgaan, voor zowel jeugd als volwassen. Er is geen fysiek contact (denk aan high fives) toegestaan op de baan.

Tot 1 januari kan er gratis worden gespeeld. De baan moet dan wel worden gereserveerd.
Informatie en reserveringen:
www.padenbarendrecht.nl 


Leuke Top2000 uitvoering bij CultuurLocaal

BARENDRECHT - Op de valreep van de vervroegde kerstvakantie was er op zaterdag 18 december een gezellige Top2000 middag in De Baerne. Leerlingen speelden in gelegenheidsformaties een selectie van nummers uit de belangrijkste hitlijst van Nederland.
Na maanden voorbereiding werd zaterdag de Top2000 uitvoering gehouden. Deze jaarlijkse traditie bij CultuurLocaal is altijd een van de hoogtepunten in het seizoen. Jonge en volwassen leerlingen hebben zich in oktober aangemeld om mee te doen. Uit alle aanmeldingen zijn verschillende bands samengesteld die met enkele nummers uit de Top2000 aan de slag zijn gegaan.
Presentator Jos Vis heette zaterdag alle aanwezigen welkom en had met enkele leerlingen een kort vraaggesprek.
Het publiek in de zaal bestond uitsluitend uit de deelnemers aan het concert. Andere belangstellenden konden het evenement volgen via de YouTube livestream. Ruim 300 mensen hebben het concert op deze manier bekeken.

Sean Pithie (links) met enkele leerlingen tijdens het Top2000 concert. (foto Henk Elderson).