App brengt hinder van windpark in kaart

BARENDRECHT – Er komt een app waarmee Barendrechters de hinder kunnen melden die door de windturbines aan de overkant van de Oude Maas worden veroorzaakt.

De gemeenteraad heeft het college gevraagd om een 0-meting te laten doen naar de geluidshinder van het windpark. Dat kan niet meer, omdat de eerste twee windturbines er nu al staan.

Wethouder Tanja de Jonge (GL) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het college wel een ander middel heeft ontdekt om de eventuele overlast te meten. Het is de geluids verwachtingen-app van het bedrijf Arcadis,  waarop omwonenden geluidshinder kunnen melden.
De app geeft een geluids- en een slagschaduwverwachting voor de komende 48 uur. Inwoners die tot 2 kilometer vanaf de windturbines wonen kunnen via deze app hun ervaringen delen.

Zodra de app operationeel is, kunnen inwoners deze kostenloos downloaden. Inwoners die buiten de straal van 2 kilometer wonen, krijgen data te zien van de dichtstbijzijnde locatie.

“Wij zien de meerwaarde van de geluid-verwachtingen-app voor onze inwoners, omdat deze inwoners de gelegenheid geeft om op elke moment van de dag en op individueel niveau aan te geven wat hun beleving, ervaring en mate van ‘hinder’ is”, schrijft de wethouder. "In samenspraak met de ontwikkelaar kunnen bijvoorbeeld de windmolens (tijdelijk) stil gezet worden, als inwoners op een bepaald moment veel hinder te ervaren.”

Burgemeester en wethouders hebben Arcadis de opdracht gegeven om de app voor dit windpark te ontwikkelen. Naar verwachting kan hij medio april of mei gebruikt worden. Dat loopt parallel aan de planning van het windpark.

Windpark
Windpark Oude Maas wordt ontwikkeld door Eneco en Renewable Factory. Dit windpark omvat vijf windturbines van het type Nordex N131 met een ashoogte van 120 meter en een vermogen van 3,6 MW per stuk. De eerste twee zijn kort voor de Kerst geplaatst en goed zichtbaar voor inwoners van Barendrecht. Het windpark staat op het grondgebied van de gemeente Hoeksche Waard.