De de eerste twee windturbines langs de Oude Maas. Er komen er ook bij het Vaanplein.
De de eerste twee windturbines langs de Oude Maas. Er komen er ook bij het Vaanplein. Foto:

Maximale inspraak over windturbines

BARENDRECHT – De gemeenteraad wil dat rond de twee of drie windturbines aan het Vaanplein een zorgvuldige procedure met maximale inspraak wordt gevolgd.

Met een grote meerderheid nam de gemeenteraad onlangs een motie van EVB en VVD aan over de windturbines. Deze partijen wilden oorspronkelijk de komst van de windturbines vertragen. Na overleg met wethouder Tanja de Jonge (GL) sloten ze zich aan bij haar voorstel om zeer zorgvuldig met de zaak om te gaan. Dat moet voorkomen dat de provincie de regie overneemt.
Er start op korte termijn een Milieu Effect Rapportage (MER). Deze wordt betrokken bij het opstellen van nieuwe voorwaarden door de gemeenteraad. Het toetsingskader dat er nu ligt is inmiddels verouderd. Deze aanpak moet de bewoners in Barendrecht en Rotterdam-Zuid maximale inspraak geven.
Simon Kelder (VVD) wil op deze manier ‘dat we niet de inwoners opzadelen met te hoge windturbines op een plek waar ze niet horen te staan’.
PvdA en CDA stemden tegen de motie, omdat hier volgens hen alleen maar in staat wat het college toch al doet. “Dit is een handige draai van de EVB om zich te schikken in de realiteit”, aldus Johan Lengkeek (CDA).

Ontwikkelen
Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) en Staatsbosbeheer hebben na een tenderprocedure besloten dat het bedrijf Statkraft het nieuwe Windpark Vaanplein gaat ontwikkelen.
Het betreft een voorlopig besluit dat op 17 januari definitief wordt als de andere inschrijvers aan de tender geen bezwaar indienen. Statkraft zal bij de gemeente Barendrecht een bestemmingswijziging en omgevingsvergunning aanvragen. Het gebied is in 2017 door de provincie aangewezen als locatie om windenergie op te wekken.
“Voor het project in Barendrecht werkt Statkraft samen met Pondera Consult. Pondera heeft zeer veel ervaring met windprojecten in Nederland”, aldus een woordvoerder van NRIJ en Staatsbosbeheer.
In de komende periode stelt Statkraft in overleg met gemeente Barendrecht en omwonenden een participatieplan op.

Belangen
Bij de ontwikkeling van megawindturbines op het Vaanplein dreigt grove belangenverstrengeling, stelt EVB.
Adviesbureau Pondera Consult mag samen met ontwikkelaar Statkraft de windturbines ontwikkelen. Datzelfde Pondera adviseert de gemeente Barendrecht over het nog te wijzigen bestemmingsplan. EVB wil dat de gemeente stopt met het adviesbureau.
"Dit zaakje stinkt en is een klap in het gezicht van inwoners die rekenen op een zorgvuldig planproces”, aldus fractievoorzitter Lennart van der Linden (EVB).