Sjoerd Visser startte met het nabouwen van de Watertoren en omgeving.
Sjoerd Visser startte met het nabouwen van de Watertoren en omgeving. Foto:

Barendrecht nu ook in videospel Minecraft

BARENDRECHT – Welke overeenkomst hebben het Paleis op de Dam en de Watertoren in Barendrecht? Beide gebouwen zijn met digitale bouwstenen nagemaakt in het videospel Minecraft. De meeste Barendrechtse gebouwen in Minecraft zijn gemaakt door Sjoerd Visser, een 16-jarige leerling van het Dalton Lyceum Barendrecht.

door Arco van der Lee

Met 180 miljoen spelers wereldwijd is Minecraft één van de succesvolste videospellen. Het blokjes kan iedereen daar z’n eigen wereld bouwen en erin spelen. Voor wie het nog nooit heeft gezien: het is een soort Lego, maar dan op het beeldscherm.
Je kunt in Minecraft je eigen fantasiewereld bouwen. Maar Nederland nabouwen is ook mogelijk. Dat kan in de online omgeving Geocraft. Daarin kan op basis van Minecraft heel Nederland worden gebouwd in blokjes van 1 kubieke meter. Het is een educatief project waarbij onder meer de Vrije Universiteit van Amsterdam, het Kadaster en Rijkswaterstaat zijn betrokken. En behalve leerzaam is Geocraft ook gewoon leuk.

“Ik doe het nu zo’n twee jaar. Het begon in 2020 tijdens corona”, vertelt Sjoerd Visser. “Nadat ik tijdens de online lesdagen op school nog veel tijd over had ben ik achter Geocraft gekomen en was ik verbaasd over hoeveel er al in Nederland was nagebouwd. Ik dacht: ‘Dit wil ik ook kunnen.’”
Sjoerd besloot met Barendrecht aan de slag te gaan. “Ik probeer het hele dorp na te bouwen. Maar dat zijn zo veel huizen, dat het eigenlijk niet te doen is.” Hij krijgt hulp van andere bouwers, zoals hij ook regelmatig anderen helpt.
“Ik ben begonnen met de Watertoren. Daarna heb ik steeds meer huizen eromheen gebouwd, waaronder een paar rijtjeshuizen. Ook de Middenbaan heb ik gebouwd. Met Carnisselande ben ik nu bezig.” Momenteel werkt Sjoerd aan winkelcentrum Carnisse Veste. Eerder maakte hij de flats langs de Gaatkensplas. In het oude centrum is ook het kantoor van De Schakel aan de Singel nagebouwd. Tot nu toe zijn er in dit digitale Barendrecht 200.000 blokjes verwerkt.
De bouwers van Geocraft spreken onderling af wie aan welk gebouw werkt. Er is keus genoeg. “In Rotterdam staan heel veel mooie gebouwen. Ik heb samen met een vriend de Kuip gebouwd. Daar hebben we drie maanden over gedaan.”

Voor Sjoerd Visser is niet alleen het bouwen leuk aan Geocraft. Er zijn ook contacten met andere bouwers. “Het is echt een hele hechte groep.” Hij schat dat er honderd actieve bouwers bezig zijn met het nabouwen van Nederland.
Voor Sjoerd is het nu een leuke hobby. Geocraft past bovendien bij zijn toekomstplannen. Hij hoopt een opleiding te gaan volgen in de richting planologie of architectuur.

Wie de gebouwen wil bekijken kan natuurlijk het spel Minecraft kopen. Maar er staan ook veel foto's op Instagram (@geocraftnl). En er is de website van Geocraft zelf:
www.geocraft.nl

De Watertoren en de Dorpskerk nagebouwd in Minecraft.