Winnie Hofland en Sandra Kok bij de oprichting van de partij.
Winnie Hofland en Sandra Kok bij de oprichting van de partij. Foto:

Wij Barendrecht doet mee op 16 maart

BARENDRECHT – Met de partij Wij Barendrecht neemt gemeenteraadslid Winnie Hofland op 16 maart deel aan de verkiezingen.

door Arco van der Lee

Hofland kwam vier jaar geleden in de gemeenteraad voor de PvdA. Later splitste ze zich af en ging verder als ‘fractie Hofland’.
De nieuwe partij is door Winnie Hofland opgericht samen met Sandra Kok. Zij was secretaris van de plaatselijke PvdA-afdeling. Kok nam enkele maanden geleden deel aan de cursus gemeentepolitiek van Echt voor Barendrecht.
Wij Barendrecht is op 20 december geregistreerd bij het centraal stembureau in het gemeentehuis. Er wordt nu gewerkt aan een verkiezingsprogramma en aan de kandidatenlijst. Die lijst moet op 31 januari worden ingeleverd bij het centraal stembureau.

“De naam Wij Barendrecht laat zien waar we voor staan”, vertelt Winnie Hofland. “We zien Barendrecht als een woongemeenschap. Net als bij een vereniging moet iedereen naar vermogen z’n steentje bijdragen.”
Betrokkenheid van burgers wil de nieuwe partij centraal stellen. “We moeten het vooral met elkaar gaan doen, in plaats van dingen van bovenaf opleggen.” Hiermee wil Winnie Hofland inspelen op de participatiewet die landelijk wordt ingevoerd.
“In die nieuwe wet staat het ‘uitdaagrecht’ voor bewoners. Bewoners mogen de overheid uitdagen en stellen dat zij iets beter en goedkoper kunnen doen. Je zou kunnen denken aan mensen die ontevreden zijn over het groenonderhoud. Een bewonersgroep kan dan geld krijgen om het zelf uit te voeren. Ik denk dat er zo veel meer draagvlak ontstaat, want het wordt je eigen ding.”

Een speerpunt voor de nieuwe partij is betaalbaar wonen. “We moeten veel meer met nieuwe woonvormen doen. Nu wordt alles op de Stationstuinen gegooid. Maar we zijn jaren verder voordat we daar iets voor elkaar krijgen.”

De partij wil dat inwoners op het gemeentehuis terecht kunnen bij een informatieloket. Hier kunnen ze laagdrempelig hun vraag of probleem voorleggen.

Winnie Hofland en Sandra Kok komen uit de Partij van de Arbeid, maar ze willen de nieuwe partij nadrukkelijk niet meer of minder links noemen dan de PvdA. “Dat denken willen we loslaten”, zegt Hofland. De verschillen tussen links en rechts spelen volgens haar niet erg in de gemeentepolitiek. “We willen met elkaar Barendrecht leuk houden. En daar kan iedereen aan bijdragen.”
Wij Barendrecht gaat vooral campagne voeren via internet en sociale media. Aan een website wordt nog gewerkt. En voor Winnie Hofland gaat de komende weken haar werk in de gemeenteraad ook gewoon door.