Windpark Oude Maas is al verder gevorderd dan het project aan het Vaanplein.
Windpark Oude Maas is al verder gevorderd dan het project aan het Vaanplein. Foto:

Adviseur speelt dubbelrol bij windmolens Vaanplein

BARENDRECHT – Barendrecht zoekt een nieuwe adviseur bij de procedure rond de plaatsing van windturbines bij het Vaanplein. 

Wethouder Tanja de Jonge (GL) heeft, nadat belangenverstrengeling rondom windenergie Vaanplein duidelijk was geworden, gebroken met adviseur Pondera. “Ik sta voor de belangen van onze inwoners”, aldus de wethouder.

Pondera speelde een dubbelrol bij het project. Het had zich verbonden aan Statkraft, het bedrijf dat de tender (aanbesteding) voor het project voorlopig heeft gewonnen. Tegelijkertijd stelde Pondera met de gemeente Barendrecht de regels op waar Statkraft (en Pondera zelf) zich aan moeten houden. "Dat is belangenverstrengeling, deze rollen dienen gescheiden te blijven”, is te lezen in een persbericht dat de gemeente.

Direct na het bekend worden van de dubbelrol heeft wethouder De Jonge een gesprek aangevraagd met het bestuur van het adviesbureau. Tanja de Jonge: “Het beëindigen van de lopende opdracht voor bestemmingsplan en m.e.r. was de enige mogelijke uitkomst van dit gesprek. Ik sta voor de belangen van onze inwoners in dit proces, dat moet duidelijk zijn”.

Pondera hield de eer aan zichzelf en stapte uit de samenwerking met de gemeente Barendrecht. “Recent is in lokale media ophef ontstaan over de betrokkenheid van Pondera bij dit windenergieproject, waardoor de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Dit betreuren wij en is vanzelfsprekend niet onze intentie”, reageerde men bij Pondera.
“Om te voorkomen dat deze ophef een schaduw werpt over het nog te doorlopen proces heeft Pondera besloten de opdrachten voor MER en bestemmingsplan, terug te geven en niet meer als adviseur van de gemeente op te treden in dit dossier. ”

Wethouder de Jonge wil een zorgvuldig proces: "Voor ons als gemeente is zorgvuldigheid ontzettend belangrijk, juist in dit thema. Dat hebben wij altijd al gezegd. Daarom gaan wij zeker door met de m.e.r. procedure en gaan wij op zoek naar een andere partij.”

Lennart van der Linden (EVB) stelde vorige week vragen aan de wethouder over de belangenverstrengeling. Ook na het vertrek van Pondera blijft hij kritisch. "Megawindturbines en GroenLinks wethouders: je moet er bovenop zitten." Van der Linden vraagt zich af of de procedure van de tender wel eerlijk is verlopen. "Had de winnaar soms voorkennis?"

Als een andere deelnemer aan de tender die twijfel ook heeft, dan kan hij nu nog bezwaar indienen bij grondeigenaar Staatsbosbeheer. Pas als er voor maandag 17 januari geen bezwaren binnenkomen, heeft Statkraft (met partner Pondera) de tender definitief gewonnen.