Goedkoper of duurder uit met nieuw tarief?

BARENDRECHT – Het bericht over de nieuwe tarieven voor het ophalen van huisvuil (‘Afval gaat 75 cent zak kosten’) heeft tot veel reacties geleid. Zijn we nou goedkoper of duurder uit? Ook vroegen veel mensen zich af waar de gratis klepbewegingen zijn gebleven, die in het verleden genoemd zijn.

“De tarieven voor de verschillende grootte van huishoudens worden keurig vermeld. Ook de kosten per zak. Niet vermeld is dat de tarieven vorig jaar respectievelijk 30, 50 en 72 euro hoger waren. Dit laatste is wel essentiële informatie m.b.t het variabeltarieven systeem”, reageert Arie Kooyman (GL).

Het lagere vastrecht zorgt ervoor dat je een aantal malen ‘gratis’ (voor 75 cent) afval kunt aanbieden, voordat je op het tarief van 2021 uitkomt.

“Dat wil zeggen dat je voor een 1-persoonshuishouden voor hetzelfde bedrag als in 2021 recht hebt, zonder bijbetaling, op 47 klepbewegingen, 2- persoonshuishouden 66 klepbewegingen , en voor een 3-en meer persoonshuishouden 96 klepbewegingen. Alles wat je meer stort, daar betaal je dan 0,75 per klepbeweging voor. De vervuiler betaalt”, rekent Maya Gonlag voor.

De VVD, de partij van milieuwethouder Cees Schaap, heeft een uitgebreide uitleg op haar facebookpagina geplaatst. "Waar voorheen dus sprake was van één vast tarief, is dat nu gesplitst in een vast deel en in een variabel deel. Het variabele deel is nadrukkelijk niet bedoeld als lastenverhoging", stelt de VVD. We hebben de uitleg op onze pagina gedeeld: www.facebook.com/
deschakelbarendrecht .

"Het Barendrechtse afvalbeleid is een onlogische puinhoop geworden. Met dramatische communicatie door het college en met amper draagvlak bij inwoners. Zonde, want afvalscheiding is belangrijk”, reageert Lennart van der Linden (EVB).

Tot slot de conclusie van Mirjam Groenenboom, die ze op onze facebookpagina plaatste. "Los van het feit of de gemeente hier 'goed bezig' is, lijken mensen te vergeten dat de afvalberg alleen maar groeit en groeit en de kosten voor afvalverwerking dus (nog meer) gaan stijgen. Kijk dus ook eens of je zelf minder afval kunt creëren in plaats van alleen maar te zeiken hier....”