Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Fantoom trilling syndroom

Speel jij wel eens spelletjes met vrienden? Bijvoorbeeld van die vraagspelletjes waarbij je dan eerlijk antwoord moet geven op een vraag als: Welke slechte eigenschap kan je noemen van de mensen aan tafel? Of: Wie van de personen van de groep zou jij mee willen nemen op vakantie? Geen idee wat je moet antwoorden om niet gênant uit de hoek te komen en de sfeer voor de rest van de avond goed te houden…

Gelukkig had ik laatst een ‘makkie’; ten minste dat dacht ik. Ik kreeg namelijk de vraag: Naar welke tijd zou jij terug willen als dat kon? Daar kan je wel antwoord op geven zonder dat je jezelf voor schut zet, toch? Dat dacht ik wel ten minste… dus ik antwoordde: “De tijd zonder mobiele telefoon en internet. Gewoon omdat het me een heerlijk rustige tijd lijkt.”
En nog geen vijf minuten later probeerde deze ‘prehistorische’ jongeman met zijn mobiele telefoon en internet de juistheid van het antwoord van een ander te controleren. Toen viel ik uiteraard door de mand; hoe ik ook verlangde naar die tijd, ook ik kon niet zonder mijn telefoon.

Vraagje voor jou: neem jij je telefoon wel eens niet mee? Als je bij dat idee al angstig gaat kijken, dan zou ik me zorgen gaan maken. Een Amerikaanse onderzoekster heeft onderzoek gedaan met een groep jongeren die in een wachtkamer moesten wachten. De ene groep mocht zijn telefoon wel meenemen, maar hem niet gebruiken. De andere groep moest de telefoon buiten de wachtkamer houden. Door om de paar minuten een vragenlijst in te laten vullen, kwam de onderzoekster erachter dat de laatste groep in toenemende mate angst kreeg. Kortom: we zijn zo verliefd op onze telefoon dat we zelfs verlatingsangst vertonen als we hem niet bij ons hebben.

Of heb jij ook last van het fantoom trilling syndroom? Dat je denkt dat je telefoon in je zak trilt omdat er een berichtje binnenkomt, maar als je kijkt is er niks binnengekomen. Of dat je denkt dat je scherm oplicht terwijl je op een telefoontje zit te wachten, maar het blijkt de luchtspiegeling te zijn.

Zo ontstond mijn goede voornemen voor 2022: mijn schermtijd drastisch verlagen. Hoe? Vaker een fysiek spelletje doen met vrienden. Maar dan wel zonder telefoon…


Plusklas weer van start

BARENDRECHT - Vanaf 11 januari start Plusklas De23 een nieuwe reeks lessen van 10 ochtenden.
De23 is een externe plusklas en biedt wekelijks tijdens schooltijd les aan (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, die op hun eigen basisschool te weinig uitdaging ondervinden. Ook start er weer een nieuwe junior-groep (voor kinderen van groep 1 tot en met 4).
"Aan de hand van een projectthema zijn we bezig met onderzoeken en ontwerpen. Daarnaast buigen we ons over filosofische vragen, wiskundige raadsels of taalspelletjes”, legt docent Irmgard Ballast uit.
Er zijn op vier dagen plusklasgroepen. Op dinsdag of donderdag is er plusklas voor de bovenbouw (kinderen van groep 6 tot en met 8), op woensdag voor de onder-middenbouw (groep 1 tot en met 4) en op vrijdag voor de midden-bovenbouw (groep 4 tot en met 6). De lestijden zijn van 8.30 (inloop tot 8.45) tot 12.00 uur. De lessen worden gegeven in de eigen ruimte van De23 aan de Kruidentuin 10. Een eerste les is altijd een (gratis) proefles.
Aanmelden via contact@de23.nl of via 06-48862921. De basisschool moet toestemming geven.
plusklas.www.de23.nl