Anaïs Swirc in de studio van Exxact Barendrecht. Samen met lijsttrekker Lennart van der Linden.
Anaïs Swirc in de studio van Exxact Barendrecht. Samen met lijsttrekker Lennart van der Linden. Foto:

Anaïs (15) is kandidaat voor EVB

BARENDRECHT – Met haar 15 jaar is Anaïs Swirc, voor zover nu bekend, de jongste kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Anaïs was de eerste kinderburgemeester van Barendrecht. Ze staat nu op de lijst van Echt voor Barendrecht (EVB).

door Arco van der Lee

Toen ik kinderburgemeester was wilde ik dit al heel erg graag”, vertelt ze. “Mij lijkt het heel erg interessant om dingen in Barendrecht te gaan verbeteren.” Ze denkt daarbij onder meer aan jongeren. “Ik vind dat hangjongeren soms een beetje vergeten worden in Barendrecht.”
Anaïs voelde zich al langer aangetrokken tot EVB, omdat deze partij in de gemeenteraad een motie heeft ingediend nadat ze in haar toespraak op 4 mei had verteld dat ze bij de synagoge in Rotterdam nog steeds niet veilig kan spelen. Naar aanleiding daarvan heeft ze samen met burgemeester Jan van Belzen een brief geschreven aan de minister van Binnenlandse Zaken.
Ze noemt de inzet voor betaalbare woningen als een goed punt van EVB. “Wat ik ook heel belangrijk vind is het afvalbeleid, omdat het belangrijk is dat Barendrecht schoon is.” Tenslotte noemt ze het gratis openbaar vervoer voor ouderen, volgens Anaïs belangrijk om de eenzaamheid tegen te gaan.
Lijsttrekker Lennart van der Linden is blij dat Anaïs Swirc op de kandidatenlijst wil staan. "Ze was onze eerste kinderburgemeester, toen was ik zelf wethouder. Ze maakte toen ontzettend veel indruk met haar speech op 4 mei. Inmiddels is ze een paar jaar ouder en ik zag haar op het afscheid van burgemeester Van Belzen. Toen dacht ik weer ‘Wat een toptalent is dat toch'.”
Lennart van der Linden heeft Anaïs Swirc benaderd. Na een gesprek was ze bereid om op de lijst te staan. "Ik ben ontzettend blij dat ze voor ons gekozen heeft en bereid is om er, wellicht over een paar jaar, in de gemeenteraad voor te gaan.”
De leden van EVB hebben vorige week ingestemd met de kandidaten lijst. Daarop staat Anaïs op plaats 15. Nu heeft EVB 14 zetels. Lennart van der Linden: "Het is een verkiesbare en ook een beetje een symbolische plek. We willen minstens zo groot blijven, maar als het even kan groeien. Die 15e zetel lijkt ons een prachtige plek om voor te gaan.”
Als Anaïs op 16 maart voldoende stemmen haalt, dan mag ze nog niet de gemeenteraad in. Daarvoor moet je 18 zijn, erkent lijsttrekker Van der Linden. "Je mag op de kieslijst op een verkiesbare plek als je de komende vier jaar 18 wordt. Dat is bij Anaïs zo. In december 2024 wordt ze 18. Als er dan een zetel vrijkomt bij EVB dan is zij de eerste die er aanspraak op mag maken.”
Dit interview wordt vandaag, donderdag 20 januari, tussen 15 en 17 uur uitgezonden in ‘Met Van Mill door de Middag', op Exxact Barendrecht.