Een kaartje laat de lezer zien waar Barendrecht ligt.
Een kaartje laat de lezer zien waar Barendrecht ligt. Foto:

Barendrecht haalt Tsjechisch tijdschrift

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Het tijdschrift ZLoun, een uitgave van de gemeente Louny, besteedt in het laatste nummer aandacht aan Barendrecht en de andere partnergemeenten van Louny.

Oud-burgemeester Jan Kerner, die al vaak op bezoek was in Barendrecht, heeft een kort artikel geschreven met wat wetenswaardigheden over Barendrecht. Hier is de vertaling:

“Ben je nog niet in Barendrecht geweest?
Laten we samen een wandeling maken door deze prachtige Nederlandse stad dicht bij Rotterdam, op het drukke kruispunt van verschillende snelwegen met gigantische bruggen.

In het historische centrum hebben we echter geen last van verkeerslawaai. Het staat vol met oude huizen met grote ramen zonder gordijnen, een kerk met de simpele naam Dorpskerk, een oude watertoren en een gezellig café Den Pimpelaer.

Vlakbij is nog een kerk, het cultureel centrum Het Kruispunt en een plein met de vrijdagmarkt, het gemeentehuis en een voetgangerszone met winkels. Het steekt een beetje boven zijn omgeving uit, omdat het deel uitmaakt van de noodzakelijke bescherming tegen overstromingen met drie dammen of dijken: Voordijk, Middeldijk en Achterzeedijk. 

Ten zuiden van de stad stroomt een van de vele takken van de Rijn, hier de Oude Maas genoemd. Bij de rivier vinden we een recreatiegebied, een camping, een aanlegsteiger en vooral een geweldig pannenkoekenhuis. Eet smakelijk!”